Završena ponižavajuća nagradna igra lokalne televizije

Radiosarajevo.ba
Završena ponižavajuća nagradna igra lokalne televizije


Igru su osmislili organizatori - lokalna televizija Kanal Ri u Rijeci u Hrvatskoj, a pravila su jednostavna: natjecatelji moraju držati ruku na autu i ne smiju sjediti. Ko ostane zadnji, dobiva auto.

Nagradna igra je startala u četvrtak u 10 sati ujutro, a trajala je 36 sati  i 30 minuta, koliko je izdržao posljednji takmičar. On je, nakon dobijanja nagrade, novinarima izjavio da samo želi ići kući da se naspava. 

Ovaj brutalni reality show izazvao je mnogo negodovanja u hrvatskoj javnosti, uz brojne komentare da se radi o neviđenom slučaju ciničnog ponižavanja osiromašenih građana.

Igra je, naime, pokrenuta u suradnji sa jednom auto-kućom, a poanta je da kandidat koji najdulje izdrži držeći jednu ruku na automobilu osvaja novi Peugeot 206. Uvod u samu igru bila su pitanja na koja je trebalo tačno odgovoriti telefonom, a nakon toga u finale je ušlo deset punoljetnih igrača koji su u četvrtak ujutro najbrže istrčali stometarsku rutu.

U petak navečer ostala su šestorica promrzlih i neispavanih muškaraca nasred riječkog Korza s rukom na automobilu, a uz pet mladića, među njima je bio i jedan gospodin u godinama. Prolaznici su se okupljali pred šatorom i sa zaprepaštenjem gledali  “žive izloške” koji su tu stajali više od 24 sata.

Finalisti su svakih osam sati imali desetominutnu stanku za obavljanje nužde, na raspolaganju su im bila dva obroka dnevno, a vode su  mogli popiti kad god to zažele.

Zbog ove igre koja podsjeća na kultni film “I konje ubijaju, zar ne”, suradnju s Kanalom Ri prekinula je riječka spisateljica Vedrana Rudan koja na toj televiziji ima talk show “Veranda”, a smatra da se ljude na ovaj način ponižava.


Scena iz filma "I konje ubijaju, zar ne"

U cijeloj priči je neugodna činjenica da se ova igra događa u vrijeme kada zaposlenicima mjesecima kasne plaće, piše Jutarnji List.

Da stvar bude još gora, osnivač ove televizije i suvlasnik je Grad Rijeka, što znači da se ova nagradna igra jednim dijelom finansirala iz budžeta.

radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak