Zašto neke mačke izgledaju kao da nose čarapice?

Radiosarajevo.ba
Zašto neke mačke izgledaju kao da nose čarapice?

Da li ste se ikada zapitali zašto pojedine mačke izgledaju kao da nose čarapice. Odgovor na ovo pitanje je dao National Geographic Srbija.

Naravno, odgovor je u prirodi. Neke mačke izgledaju tako zbog piebaldizma. To je stanje uzrokovano mutacijom u KIT genu odgovornom za distribuciju melanocita - ćelija koje "programiraju" pigmente kroz tijelo mačaka, ali i ljudi.

U odsustvu pibeldizma, melanociti su ravnomjerno raspoređeni dajući mačkama jednobojan i ujednačen sloj krzna. Ali, ako je KIT gen mutiran, mačke neće imati dovoljno ćelija da prekriju cijelo tijelo, a ćelije koje imaju neće biti ravnomjerno raspoređene. Kao rezultat, dijelovi dlake će biti bijeli.

Genetika uvijek ima važnu ulogu kada je riječ o macinom krznu. U slučaju sijamskih mačaka, recimo, to zavisi od temperature. Kod te pasmine enzim može da potisne proizvodnju melanina, a abdomen će biti pješčane jer je topao, dok će relativno hladniji dijelovi, poput ušiju, biti tamniji, navodi National Geographic Srbija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak