"Zar i ti sine, Brute": Svi su citirali ove "posljednje riječi" velikana i obrukali se

Radiosarajevo.ba
"Zar i ti sine, Brute": Svi su citirali ove "posljednje riječi" velikana i obrukali se

U bespućima interneta moguće je pronaći sve i svašta, a broj navodnih citata i izjava slavnih koje kolaju online prostranstvima je ogroman. No, samo zato što je neko to negdje napisao i stavio u navodnike, ne znači da je zaista i tačno.

Business Insider složio je listu najpoznatijih posljednjih riječi koje većina vas zna, no najvjerojatnije su potpuna izmišljotina i besmislica.

"Ili idu ove tapete, ili idem ja!", Oscar Wilde 

Iako se ovaj citat često može pronaći na sumnjivim Facebook stranicama, a često ga izgovaraju oni koji se jako žele pohvaliti svojim znanjem o životu slavnog pisca, Oscar Wilde ipak nije napustio ovaj svijet prigovarajući oko unutarnjeg dizajna.

Ipak, postoje zapisi da je Wilde jednom izgovorio sličnu rečenicu koja je zvučala: "Moje zidne tapete i ja vodimo vječnu borbu. Jedno od nas dvoje morat će otići!"

Prema knjizi "Oscar Wilde: The Unrepentant Years", to je rekao tokom posjeta prijatelju neke dvije sedmice prije nego što je preminuo u Parizu 1900. godine.

"I ti, Brute?", Julije Cezar

"I ti, Brute?" ili nešto češća verzija "Zar i ti, sine Brute?", vjerojatno je jedna od najpoznatijih latinskih izreka te posljednjih riječi u historiji. Prema široko rasprostranjenom vjerovanju, neposredno prije smrti uputio ih je Julije Cezar Brutu, nakon što mu je zadao kobne povrede.

No, prema verziji poznatog rimskog povjesničara Svetonija, Cezar prije smrti nije izgovorio ni "I ti, Brute?, ni "Zar i ti, sine Brute?", a niti nešto dramatičniju verziju "Zar i ti, moje dijete?"

Prema njemu, Cezar je prije smrti ispustio samo teški izdisaj i nije izgovorio baš ništa, prenosi Index.

"Nikad nisam trebao prijeći s viskija na martini", Humphrey Bogart 

Ovo će razočarati sve ljubitelje viskija, no Bogart ipak nije na samom kraju života odao počast omiljenoj žestici. Prema blogu Phrases.org, ta fraza vrlo vjerojatno dolazi iz novele naziva "What Are the Bugles Blowing For?", a njegove stvarne posljednje riječi možda će još više oduševiti njegove obožavatelje.

Prema njegovoj supruzi Lauren Bacall, Bogart je prije nego što je pao u komu 1957. godine rekao: "Zbogom, mala! Požuri natrag..."

"Zatekao sam Rim u blatu, ostavljam vam ga u mramoru", August

Istina je da se ne zna tačno što je rimski vladar rekao na svojoj samrti, no zasad su od verzije s Rimom u blatu i mramoru, mnogo izglednije ove dvije verzije.

"Ako sam dobro odigrao svoju ulogu, spojite ruke i pustite me da odem s pozornice uz aplauz", rekao je svojim posjetiteljima na smrtnoj postelji, prema The Atlanticu.

Druga verzija odnosi se na njegovu suprugu Liviju. "Livija, živi svjesna našeg bračnog zavjeta. Zbogom", rekao je prema stranici RomanEmperors.org.

"Nemoj da završi ovako. Reci im da sam nešto rekao", Francisco Pancho Villa 

Iako mnogi misle da je meksički revolucionar razmišljao o tome kako će se pamtiti njegove posljednje riječi kada je 1923. godine primio kobni metak u glavu, Alejandro Quintana je u njegovoj biografiji objasnio da je Villa, nakon što je primio smrtonosni metak u glavu, preminuo na licu mjesta, bez ijedne izgovorene riječi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak