Zagrebački konobari oduševljeni: "Gosti nam zbog straha od eura nisu ostavljali ništa, a sada..."

0
Radiosarajevo.ba
Zagrebački konobari oduševljeni: "Gosti nam zbog straha od eura nisu ostavljali ništa, a sada..."

Počelo je loše, ali s vremenom se dogodilo baš suprotno od očekivanog. Zagrepčani, naime od uvođenja eura, u kafićima ostavljaju veće napojnice nego u kunama.

Jutarnji list obišao je petnaestak caffe barova i restorana i od konobara doznali kako su gosti kafića u januaru bili vrlo oprezni pa ostavljali po desetak centi (75 lipa), a sada često znaju i zaokružiti pa za kahu po cijeni od 1,40 eura primjerice na stolu ostave dva eura, od čega napojnica iznosi 4,5 kune. Kovanica od 20 centi je najčešći iznos koji ljudi ostavljaju kao bakšu.

"Kod nas većinom dolaze studenti i penzioneri i tu se vidi ogromna razlika u napojnicama. Studenti ostavljaju više, možda čak i preko svojih mogućnosti. Stariji ostavljaju samo ako su u grupama. Najviše što su mi dosad ostavili bilo je sedam eura (52,74 kn) jer su bili u grupi i jer su plaćali runde. Na početku su ljudi ostavljali jedva po deset centi (0,75 kn) jer su bili šokirani i nisu znali vrijednost novca", rekla je zaposlenica jednog kafića.

Namirite se na vrijeme: Trgovine u Federaciji BiH neće raditi ni u nedjelju, ali ni u ponedjeljak

Razliku u iznosu napojnica koji ostavljaju stariji i mlađi primijetio je i konobar koji je deset godina u kafiću radio s kunama.

"Bakša je mrvicu ‘pala‘ prva tri mjeseca od uvođenja eura, ali sad ljudi ipak opuštenije puštaju tih 20 centi (1,51 kn). Na jednu kavu koja košta 1,40 eura (10,55 kn) znaju ostaviti i po 60 centi (4,52 kn) što pokazuje da će ljudi u budućnosti biti spremni plaćati espreso dva eura (15,07 kn), a takve cijene su i u inozemstvu. Iako se osjeća pad, ljude više nije toliko strah pustiti 10, 20 centi (0,75 kn, 1,51 kn). Rekao bih da ljudi ostavljaju napojnice češće, ali u manjim vrijednostima. Sve češće zaokružuju iznose, a dok stariji još čuvaju tih 10 centi, mladi ostavljaju više", zaključio je on.

Njegov kolega iz susjednog kafića pak ima sasvim drugih iskustava. On napojnice dobiva rjeđe, ali u većim iznosima.

Gost naručio bocu šampanjca u Njemačkoj: Kad je vidio vrtoglavu cijenu, odbio da plati

"Ili je isto ili bolje, ali rekao bih da sigurno nije gore. Prije je svako davao po kunu, dvije, a sada neko ništa, a neko i po tri eura (22,6 kn). Gosti napojnice ostavljaju rjeđe, ali kada ostave, ostave veći iznos. Razlika se tako nadoknadi. Mislim da nema veze to što se još nisu naviknuli preračunavati iz kune u euro", rekao je.

Da gosti ostavljaju jednako ili više mišljenje je i vrijednog konobara koji je svoju smjenu u često posjećenom kafiću u centru Zagreba odrađivao sam, bez pomoći:

"Kada ima više posla, ima i napojnica, a kad nema – nema. Vikendom općenito ima više posla, više bakše, više prometa jer je veća cirkulacija ljudi. Ostavljaju otprilike jednako u eurima kao što su i u kunama. Nisu se još naviknuli na eure. Neki misle da je 30 centa (2,26 kn) 100 kuna, ali ipak bih rekao da ostavljaju jednako ili čak više sada kada su euri jer radije bi potrošili deset eura nego 75 kuna", objasnio je dok je vadio novu turu opranog suđa iz perilice.

U Hrvatskoj cijene 'eksplodirale'. Posebno šokira koliko koštaju ćevapi: ‘Ovo više nije normalno!‘

S njim se složio se i konobar iz kafića u Tkalčićevoj kojeg, pogotovo tokom sezone, često posjećuju i turisti:

"Najčešće kad netko ostavi tri eura upozorim ih da je to 21 kuna, ali ostave svejedno. Tako da neki daju i više, dok neki misle da eure ne moraju ostavljati. Ima to svega, nekad ostave deset centi (0,75 kn), nekad 3 eura (22,6 kn). U početku je to bilo jako loše, ali sad je sve bolje, većinom i zbog turista. Sve u svemu, ipak ima više nego prije", otkrio je.

Slično je iskustvo i konobarice iz kafića kojeg, pogotovo tokom sezone ispita, često posjećuju studenti:

"Mi smo kafić koji najviše posjećuju studenti tako da ne možemo očekivati velike napojnice, ali ipak mi se čini da gosti ostavljaju više nego prije. Možda ljudi nisu svjesni vrijednosti eura. Općenito manje ljudi ostavlja. Znalo se događati da ti ostave pet, šest eura, ali obično ostave nešto sitno da zaokruže par centi. Ako je nešto 1,30 (9,79 kn) neće ti zaokružiti na dva (15.07 kn) nego na 1,50 eura", govori.

U restoranima je situacija također bolja nego prije kaže konobar koji u kafiću radi samo privremeno, kao ispomoć:

"Rekao bih da su se napojnice poboljšale. U restoranu su ljudi inače na račun od 19,90 ili 26,54 eura (150, 200 kn) ostavljali 2,65 (20 kn) napojnica, a sad na tu cifru ostavljaju po 5 eura (37,67 kn). Ili tipa prije kad su ostavljali po 0,66 (5 kn) sad ostave 2 eura (15,6 kn)", podijelio je svoje iskustvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak