Veterinar otkrio vrste pasa s najkraćim životnim vijekom: Jedna od njih živi samo pet godina

0
Radiosarajevo.ba
Veterinar otkrio vrste pasa s najkraćim životnim vijekom: Jedna od njih živi samo pet godina

Bez obzira na očekivani životni vijek, ključ dugog i sretnog života psa leži u pravilnoj brizi, ljubavi i pažnji koju mu pružamo svakodnevno.

Veterinar je otkrio tri pasmine pasa koje imaju najkraći prosječni životni vijek. U viralnom videu na TikToku, Alex (@alex_thevet) govori o dugovječnosti različitih pasmina pasa, pozivajući se na znanstveno istraživanje. Navodi da veće pasmine imaju 20 posto veću mogućnost kraćeg životnog vijeka u usporedbi s manjim psima.

Referirajući se na istraživanje, Alex je istaknuo tri pasmine s najkraćim životnim vijekom. Prema njegovim riječima, Kavkaski ovčari obično žive samo 5,4 godine. Pasmina Kanarski pas ima prosječni životni vijek od 7,7 godina, dok Cane Corso živi nešto više od osam godina.

Denis Bećirović: 'Evropski put je geostrateška investicija. Uskladili smo vanjsku politiku s EU'

Veterinar je također istaknuo da psi s ravnim licem, poput francuskih buldoga, imaju 40 posto veći rizik od prerane smrti, prvenstveno zbog problema s disanjem. Ove pasmine u prosjeku žive 9,9 godina, dok pasmine poput Border Collieja žive oko 13,1 godinu.

Alex je spomenuo i druge zanimljive statistike o životnom vijeku pasa. Tako ženke općenito žive nešto duže od mužjaka, ali ne znatno – prosječno 12,7 godina u odnosu na 12,4 godine kod mužjaka. Istraživanje je također pokazalo da mješanci žive oko 1,2 godine duže od čistokrvnih pasa slične veličine, a sterilizirani psi imaju tendenciju dužeg života u usporedbi s nesteriliziranim.

Alex je spomenuo i pasmine koje imaju najduži prosječni životni vijek, uključujući jazavčare (14 godina), tibetanske španijele (15,2 godine) i Lancashire Heelers (15,4 godine).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak