Unutar ogromne statue iz 16. vijeka krije se nešto misteriozno

Radiosarajevo.ba
Kada pogledate ovu statuu, vjerovatno prvo pomislite kako se radi o kipu nekog bića bića iz drevnih mitova.

Ova impozantna statua visoka je skoro 11 metara. Izvajana je u kamenu, a kreirao ju je krajem 16. vijeka skulptor iz Firence Giovanni da Bologna (ili Giambologna).

 

Poznata imenom Alegorija Apenina, možete je vidjeti zadesite li se u Toskani (Italija) – potražite Villu di Pratolinu, na čijem se zemljištu nalazi.

 

Danas je poznato da skulptura krije nevjerovatnu tajnu. Unutar nje nalazi se nekoliko skrivenih komora: dovoljno su velike da u njima živi čovjek.

 

Na ovom modelu možete vidjeti kako izgledaju tajne komore unutar statue:

 

 

 

 

Navodno, unutar glave statue palila se vatra, a dim bi izlazio kroz nozdrve ove skulpture. Na zidima tajnih komora nalaze se školjke, korali, biseri i kristali te su oslikane freske mišićavih muškaraca kako kopaju plemenite metale.

 

Ovaj kameni div “sjedi” na stijeni i pritišće glavu neke zvijeri u zemlju. Mlaz vode iz podzemnih izvora nekada je izlazio iz usta zvijeri.

 

No, do danas nije poznato što se događalo u ovim komorama i kakva im je bila svrha. Ko je živio u njima? Za šta ih je koristio?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak