UG Pomoć životinjama i Prijatelji životinja uputili dopis nadležnima

Radiosarajevo.ba
UG Pomoć životinjama i Prijatelji životinja uputili dopis nadležnima

UG Pomoć životinjama-Help Animals Sarajevo i Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini uputili su zvaničan dopis načelniku Općine Ilidža, Kantonalnoj veterinarskoj inspekciji, Ministarstvu privrede, Ministrstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Uredu za veterinarstvo BiH

Zahtjev za zbrinjavanjem napuštenih pasa na području bivšeg romskog naselja u Butmiru u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja

Poštovani,

Od strane građana, te članova naših udruženja informisani smo da je nakon iseljavanja Roma sa područja bivšeg romskog naselja u Butmiru, općina Ilidža, na tom prostoru preostao veliki broj odraslih pasa i tek rođenih štenaca u rasponu starosti od jedne do osam sedmica koji su bili smješteni u podzemnim jamama i ostacima ruševina. Na teren su dovedeni bageri KJKP Rad da čiste lokaciju uprkos apelima grupe građana i datim obećanjima da će se početak radova na čišćenu terena odgoditi do zbrinjavanja napuštenih pasa. U danima 12 na 13 juni 2009. u toku vršenja radova došlo je i do brutalnog zatrpavanja živih životinja, koje je neformalna grupa aktivista za zaštitu životinja otkopavala, kom prilikom su tri psića bila ugušena i nađena mrtva, a ostali spašeni. Tom prilikom sa terena je spašen veliki broj psića, entuzijazmom aktivista i članova udruženja.

Članovi udruženja Pomoć životinjama- Help Animals Sarajevo i Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini su ostvarili uvid na terenu nakon ovih dešavanja u toku prošle i ove sedmice, te zaključili da se na lokalitetu bivšeg Romskog naselja i dalje nalazi veliki broj odraslih pasa, po procjenama oko 50, koji su u strahu, boli, gladi, te manji broj štenaca.

Smatramo da je svaki dalji nastavak radova na ovom lokalitetu potpuno nedopustiv do privremenog zbrinjavanja preostalih pasa, pogotovu u situaciji u kojoj se ne zna broj preostalih živih životinja u nepristupačnim dijelovima terena, čija je vidljivost slaba i čiji bi životi lako mogli biti ugroženi od strane bagera.

Nemar i nebriga nadležnih organa je po ovom pitanju nedopustiva, kao i odsustvo procjene rizika, a prije početka izvođenja bilo kakvih radova na terenu, budući da je svima bila poznata situacija sa psima koji preostaju nakon iseljenja romske populacije.

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja (“Službeni glasnik BiH” br. 25/09) koji je stupio na snagu 08.04.2009. je više no jasno propisao obavezu lokalnih zajednica u zbrinjavanju napuštenih životinja, te preporučio isključivo sterilizaciju i kastraciju napuštenih životinja kao mjeru kontrole populacije u kratkom roku kroz programe uhvati-steriliši-pusti. Svako neselektivno i neopravdano donošenje odluke o hvatanju i ubijanju napuštenih pasa lutalica predstavlja direktno kršenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH, kao i svako nanošenje boli, patnje i štete, mučenja i namjernog izlaganja životinja stresu i strahu, a što je apsolutno bio slučaj u Butmiru, čime je prekršen Član 3. Zakona.

Do osnivanja skloništa, zahtijevamo privremeno zbrinjavanje pasa preostalih na ovom lokalitetu. Svako dalje ignorisanje ovog problema predstavljaće ne samo kršenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, nego svjesno zatvaranje očiju nad patnjom ovih nedužnih bića.

Nemogućnost da se izgradnja općinskog i gradskog skloništa završi u kratkom roku ne smije predstavljati prepreku da se ovi psi privremeno zbrinu u improvizovanom skloništu, u ograđenom prostoru namijenjenom njima na istoj ovoj lokaciji, na koje bi se ubacile drvene kućice, te im se obezbijedila hrana i veterinarska zaštita. UG Pomoć životinjama-Help Animals može odmah ponuditi oko 15 polovnih drvenih kućica za pse. Takođe, naše prijateljsko udruženje iz Austrije Tierhilfe Sueden koje se bavi zaštitom životinja dugi niz godina, spremno je pomoći i uraditi kastracije i sterilizacije tih pasa, pod uvjetom da psi budu zbrinuti.

Očekujemo da ćete bez odlaganja postupiti po ovom zahtjevu u cilju privremenog zbrinjavanja ovih pasa, izvršiti inspekcijski nadzor, te otpočeti sa ispunjavanjem obaveza predviđenih Zakonom, poglavito u prelaznom roku sa sterlizacijama napuštenih pasa lutalica, njihovom markiranju i puštanju na mjesta prirodnog staništa, a u cilju stabilizacije populacije napuštenih životinja kontrolom reprodukcije u kratkom roku, te osnivanju skloništa za napuštene životinje.

Molimo Vas da nas pismenim putem obavijestite o svim poduzetim radnjama.

Također, apelujemo na Vašu humanost i ljudskost da učinite sve što je u Vašoj moći kako bi se psi na lokalitetu bivšeg romskog naselja u Butmiru zbrinuli, poštujući njihovo pravo na život, uvažavajući konvencije UNa koje prepoznaju životinje kao svjesna bića. Smatramo da se ovo može učiniti sa malo dobre volje i napora.

Stojimo Vam na raspolaganju za sve dodatne upite koje budete imali.

S poštovanjem,

Gordana Ristić, Predsjednik UG «Pomoć životinjama- Help Animals» Sarajevo

Maida Šabeta, Predsjednik Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak