Trinaestogodišnjakinja koja želi jedriti oko svijeta, privremeno oduzeta roditeljima

Radiosarajevo.ba
Trinaestogodišnjakinja koja želi jedriti oko svijeta, privremeno oduzeta roditeljima


Holandski sud odredio je skrbništvo nad trinaestogodišnjakinjom koja je željela sama oploviti svijet

Troje sudija u gradu Utrechtu donijelo je odluku da roditelji Laure Dekker, koji su je podržali u planovima da oplovi svijet jedreći sama na 8-metarskom brodu, sljedeća dva mjeseca ne mogu donositi odluke o njoj.

Dječji psiholog procijenit će Laurinu sposobnost da sama oplovi svijet.

Njen otac Dick Dekker već je odbijen od strane školskog odbora kada je zatražio da se djevojčici dopusti dvogodišnji prekid školovanja, kako bi se mogla upustiti u avanturu i time srušiti dosadašnji rekord. Najmlađa osoba koja je do sada oplovila svijet jedreći sama, je sedamnaestogodišnji Amerikanac.

Laurina namjera izazvala je podijeljena mišljenja - neki smatraju da djeci takve stvari ne treba dopustiti, a drugi podsjećaju da je Laura rođena na brodu, da jedri od šeste godine i da je već od jedanaeste sposobna jedriti sama. Naglašavaju kako su njeni roditelji iskusni moreplovci, sposobni procijeniti rizike, te da vrlo dobro znaju u što se djevojčica upušta. A upušta se u putovanje koje je dugo oko 50.000 kilometara.

Budući da Laura ima trojno državljanstvo (pored holandskog, ima njemačko i novozelandsko po rođenju, s obzirom da je brod njenih roditelja bio u vodama oko Novog Zelanda kad se ona rodila), postojala je mogućnost da Dekkerovi napuste Holandiju i tako omoguće svojoj kćeri rušenje rekorda, ali sada bi tim potezom izravno prekršili zakon.

Gospođica Dekker kaže kako će i dalje pokušavati ubijediti svoje skrbnike da joj dopuste jedrenje oko svijeta.

"Nikada me nisu zanimale stvari kao ostalu djecu" izjavila je za holandsku televiziju NOS. "Jedrenje je oduvijek bila jedna od najvažnijih stvari u mom odrastanju i to je razlog što želim ovo učiniti"

Ova moreplovka će se, nakon raspusta, ipak morati vratiti u školu.

bbc.co.uk/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak