Teoretičar zavjera tvrdi: Izgubljeni grad Atlantida nalazio se u Sahari

Radiosarajevo.ba
Teoretičar zavjera tvrdi: Izgubljeni grad Atlantida nalazio se u Sahari

Potraga za izgubljenim gradom Atlantidom traje još otkako ju je grčki filozof Platon opisao 350. godine p.n.e.

Za one koji ne znaju, Atlantida je grad legendarne drevne kulture, o čijem samom postojanju i lokaciji nema čvrstih dokaza. Prvi put Atlantidu je spominje Platon, koji kaže da je prirodnom katastrofom, najvjerojatnije potresom ili potopom. 

Ipak, jedan teoretičar zavjera vjeruje da ima odgovor i da je Atlantida nekad bila gdje se sad nalazi pustinja Sahara.

Na YouTube kanalu Bright Insight, on tvrdi da je pronašao lokaciju koja savršeno odgovara priču o ovom misterioznom gradu. Riječ je o Richat strukturi, koja je poznata još i pod nazivom Oko Sahare i koja je smještena u blizini Ouadana, u centralnoj Mauritaniji. Kružno obilježje Richata navodno je nastalo od udara asteroida, iako je i ovo samo teorija. 

Kako se vjeruje, Solon, državnik iz drevne Grčke, ispričao je priču o Atlantidi Platonu - prema pojedinim informacijama, grad je uništen 11600 godine p.n.e., što odgovara teoriji o periodu Mlađeg drijasa, kada je, prema pojedinim naučnicima, kometa udarila Zemlju te uzrokovala "malo ledeno doba".

Teorija, kojoj se priklanja i teoretičar sa YouTubea, jeste da je nivo mora masivno porastao, te potopio područja u Sahari. Prečnik Oka Sahare je 23.5 kilometara, a za Atlantidu kažu da je imala prečnik od 127 stadija, što u prijevodu znači 23.49 kilometara.

Kako je zapisao Platon: "Mijenjala su se područja mora i zemlje, jedni oko drugih, bila su dva područja zemlje, a tri vode." On je također napisao kako se sjeverno od grada nalazila planina, te ovalnu ravnicu na jugu.

Teoretičari zavjera tvrde da topografija Oka Sahare odgovara opisu - visoki greben nalazi se na sjeveru, a ovalna ravnica na jugu.

U komentarima ispod videa "skeptici" tvrde kako su zbog ovog snimka promijenili mišljenje: "Ovo je jedina priča koja ima smisla".

Pogledajte video i prosudite sami:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak