Talibani oslobodili zarobljenog psa

Radiosarajevo.ba
Talibani oslobodili zarobljenog psa

Foto: Labrador Sabi

Labrador Sabi, australski vojni pas specijaliziran za traženje mina, proveo je pravu odiseju na svom prvom zadatku u ratnom Afganistanu.

Očajnička akcija

Sve je počelo prije četrnaest mjeseci kada je nesretni Sabi zarobljen u jednom talibanskom napadu. Talibani su svoj plijen odveli lokalnom plemenskom vođi Mullahu Hamdullahu koji ga je odlučio zadržati kao svog ljubimca. Ponosno je hodao s njim i svima ga pokazivao po provinciji Orzugan koju je kontrolirao. No, ni Australci se nisu htjeli odreći svog psa. Uhapsili su Mullahovog oca i tražili da im za njega preda Sabija.

Neuspješna zamjena za oca

Taliban je bio ljut što njegova oca žele mijenjati za psa i nije htio pristati na dogovor. Kad su vidjeli da je Mullah nepopustljiv pustili su njegovog oca na slobodu, a Sabi je i dalje ostao u talibanskim rukama.

Kada su Australci napustili svoju bazu, brigu za zarobljenog psa preuzeli su Amerikanci koji su ih zamijenili na položajima. Više puta su pokušali stupiti u kontakt s talibanima, ali su svi pregovori završili bezuspješno.

Sabiju se osmjehnula sreća kada je Mullah ostao bez novca. Odlučio je predati Sabija za 10 hiljada dolara. Amerikanci su prvo tražili "dokaz života", a kada su dobili fotografiju koja je uspoređena sa starom, obavili su primopredaju. Sabi je oslobođen, a tokom primopredaje Amerikanci su, po običaju, prevarili talibanskog vođu kod kojega je na kraju ostalo stotinjak dolara.



jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak