Morate probati ovih pet virtualnih iskustava za uživanje na mobitelu

Radiosarajevo.ba
Nema veze ako ste propustili ljetne festivale ili ako nemate novca za kupovinu moderne opreme za uživanje u virtualnoj stvarnosti.

Zapravo se neke super stvari mogu doživjeti iz udobnosti dnevnoga boravka pod uvjetom da imate pametni telefon i internet. 

Dobro je ako su i slušalice blizu kako bi ugođaj isključivanja od ostatka svijeta bio potpun. 

Sigurno ste već upoznati s 360 tehnologijom ili virtualnom stvarnošću. Riječ je o povezanosti našeg svijeta i onoga na uređaju koja stvara trenutke koji se pamte. Kada gledamo uništenu ulicu u Siriji kao da je naš hodnik, teško je ne projicirati se i razmišljati o tome kako bi bilo da smo u ratnoj zoni. 

Mediji koji je prvi pokrenuo 360 aplikaciju jeste New York Times, i to 2015. godine. Moguće ju je skinuti preko Googlea i sad već broji više od milion pretplatnika. Nekoliko medija je učinilo isto, neki su pravili varijacije, sve s ciljem praćenja modernih trendova. 

Međutim, nisu samo mediji ti koji koriste virtualnu tehnologiju. Mnoge tech kompanije, filmski studiji, kreativne agencije ali i pojedinci koriste najnovije tehnologije kako bi podijelili priče koje su im važne. 

Evo nekoliko onih koje je magazin Time izdvojio kao one koje svakako treba probati: 

1. Under the Cracked Sky, The New York Times

Na rubu svijeta, na postaji McMurdo na Antarktici, skupina istraživača prati život pod ledom. Njihov posao uključuje ronjenje kroz malu rupu u hladnim vodama, Dva od njih, Rob Robins i Steven Rupp, pozivaju vas da im se pridružite zahvaljujući VR. Aplikaciju New York Timesa za VR možete skinuti na ovom linku

2. The Protectors: Walk in the Ranger’s Shoes, National Geographic - šetnja s rendžerom 

3. Capturing Everest by LIFE VR

Skinite aplikaciju na ovom linku i doživite Everest preko mobitela.

4. Kalifornijski strogo čuvani zatvor -  Step to the Line by Ricardo Laganaro with VR for Good 

5. People’s House by Félix & Paul -  Za sve koji nisu sreli Obamu u Bijeloj kući.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak