Stručnjakinja za poligraf otkrila kako ćete odmah otkriti lažljivca: 'Jedna gesta ih odaje'

2
Radiosarajevo.ba
Stručnjakinja za poligraf otkrila kako ćete odmah otkriti lažljivca: 'Jedna gesta ih odaje'

Evy Poumpouras, bivša agentica američke tajne službe i stručnjakinja za detektor laži, podijelila je u nedavnom intervjuu zanimljive uvide o prepoznavanju lažova tijekom ispitivanja. Gostujući u podkastu "Dnevnik jednog izvršnog direktora", Evy je otkrila jednu ključnu stvar koju osumnjičeni često rade, a koja ih odaje.

Poumpouras je ispričala priču o najboljem lažovu kojeg je ikada srela - čovjeku koji je uhvaćen u postavljanju skimer uređaja na bankomate kako bi krao podatke s kartica. Uprkos tome što ga je opisala kao "baznog kriminalca vrlo niskog nivoa", ovaj čovjek je uspio ostati nevjerojatno smiren i uvjerljiv čak i kada mu je prikazana fotografija koja ga direktno povezuje s kriminalnim djelom.

Međutim, taj osumnjičeni je napravio jednu pogrešku koja je agentici dala naslutiti da nije govorio istinu. Bio je previše kooperativan i često je ponavljao fraze poput: "Kunem se Bogom, Bog mi je svjedok, Bog zna da to nisam ja". Agentica objašnjava da je ovo često znak da osoba nije iskrena.

Ismail Barlov danas kreće u borbu za medalje na Paraolimpijskim igrama u Parizu

'Božanska intervencija'

"Mi to nazivamo božanskom intervencijom", objasnila je. "Kad god biste čuli da netko često spominje Boga kao svjedoka, znali ste da postoji problem. Zašto vam je potreban Bog da garantira za vas? Često smo imali ljude koji su dolazili s Biblijom ili krunicama. Kad god bismo to vidjeli u čekaonici, odmah bismo pomislili 'Nemojte ih ni poligrafirati, oni su to učinili'".

Ipak, Evy ističe da takvi znakovi nisu uvijek dokaz laži. Detektori laži nisu nepogrešivi i njihovi rezultati često nisu prihvaćeni na sudu. Postoje dokumentirani slučajevi gdje su lažljivci prošli testove, dok su iskreni ljudi bili označeni kao lašci.

Ova saznanja ukazuju na složenost prepoznavanja laži i potrebu za pažljivom analizom svih okolnosti i ponašanja osumnjičenih. Dok se poligrafi i dalje koriste kao alat u ispitivanjima, njihovi rezultati trebaju biti interpretirani s oprezom i uz dodatne dokaze, prenosi Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak