Stručnjaci otkrili: Da Vinci u 'Mona Lisu' ugradio nešto posebno

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci otkrili: Da Vinci u 'Mona Lisu' ugradio nešto posebno

Slika 'Mona Lisa' koju je na početku 16. vijeka naslikao talijanski umjetnik Leonardo Da Vinci smatra se najvrijednijim djelom u historiji. 

Ona je 1962. godine procijenjena na 100 miliona dolara, što je u današnjem novcu oko milijardu dolara (1,86 milijardi KM). 

Oduvijek je stručnjake zanimalo ovo djelo, a nova istraga, pomoći X-zraka, pronašla je nešto nevjerovatno, to jeste dokaz da je Da Vinci u svoju poznatu 'Mona Lisu' ugradio nešto posebno. 

Velika fešta u Kragujevcu zbog uspjeha Bosanca. Hit Dine Merlina posvećen Feđi Dudiću

Naime, istraživači su pronašli rijedak spoj nazvan plumbonakrit u prvom sloju boje koju je Leonardo koristio. Otkriće je potvrdilo da je Leonardo vjerovatno koristio prah olovnog oksida za zgušnjavanje i sušenje boje dok je radio na portretu. Taj prah, koji ima narančastu boju, osušio bi se u lanenom ili orahovom ulju, stvarajući gušću pastu koja se brže suši.

Sve je pronađeno iz mrlje, uzete s gornjeg desnog dijela ovog umjetničkog djela. Naučnici su analizirali atomsku strukturu uzorka pomoću X-zraka u sinkrotronu, velikoj mašini koja ubrzava čestice gotovo do brzine svjetlosti. To im je omogućilo da razotkriju hemijski sastav mrlje i identificiraju plumbonakrit, piše portal Klik.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak