Šta žene ne znaju o seksu?

Radiosarajevo.ba
Šta žene ne znaju o seksu?


Znate li sve o sigurnom seksu? Mnogi su uvjereni da znaju, ali nedavno istraživanje među populacijom od 18 do 29 godina pokazalo je da postoje mnoge zablude vezane uz neželjenu trudnoću i siguran seks.

Većina ispitanika zna da je siguran seks važan, ali mnogi ne znaju što to znači.

Mit: Ako do sada niste zatrudnili, a prakticirate seks bez zaštite, vjerovatno nećete ostati trudni. Čak 59 posto slobodnih žena koje nisu bile trudne vjeruje da ima problema s neplodnošću.

Istina: Samo zato što do sada niste ostali trudni ne znači da imate problema sa neplodnošću, osim ako to nije potvrdio ljekar. Ako redovno prakticirate seks bez zaštite šanse da zatrudnite unutar jedne godine su 85 posto.

Mit: Uzimanje kontracepcijskih pilula rizičnije je za zdravlje žene od trudnoće ili rođenja djeteta. Više od 37 posto slobodnih žena vjeruje u ovaj mit.

Istina: Porod je dvadeset puta rizičniji za ženu od uzimanja kontracepcijskih pilula.

Mit: Bolje dva kondoma nego jedan. Čak 28 posto ispitanih muškaraca vjeruje da dva kondoma zajedno povećavaju zaštitu.

Istina: Korištenje dva prezervativa zajedno povećavaju rizik od neželjene trudnoće. Trenje između njih može dovesti do pucanja prezervativa. Jedan prezervativ, pravilno korišten, može vas zaštiti od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće.

Istraživanje je otkrilo da mnogi mladi ljudi vjeruju da trudnoća ovisi o položaju za vrijeme seksa, npr. vjeruju da stajanje za vrijeme seksa štiti od trudnoće. Ali trebate znati da ni jedan položaj za vrijeme seksa ne štiti od trudnoće.

Iako mnogi misle da sve znaju o sigurnom seksu, istraživanje je pokazalo da postoje mnoge zablude vezane za kontracepcijske pilule i kondome.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak