Sjećate se insekata koji su svijetlili u mraku? Sada im prijeti izumiranje

0
Radiosarajevo.ba
Sjećate se insekata koji su svijetlili u mraku? Sada im prijeti izumiranje

Jedne sparne julske večeri, biolog države Delaware Jason Davis radi ono što su djeca radila godinama: pokušava uhvatiti krijesnicu.

Nije ni blizu tako lako kao u ljetnim noćima njegova djetinjstva, kad je na širem močvarnom području Državnog parka Delaware Seashore, omeđenog Atlantskim oceanom te zaljevima Rehoboth i Indian River, bilo više krijesnica no što ih je danas.

Ipak, jednu je uspio uhvatiti, zamahnuvši dugačkom mrežom. Vrsta krijesnice koju je uhvatio - Photuris bethaniensis, poznatu kao krijesnica Bethany Beach, toliko je rijetka da će vjerovatno postati prva američka krijesnica koja će, prema stručnjacima, kasnije ove godine biti stavljena na Popis ugroženih vrsta jer se smatra da ih nije ostalo više od 1000, objavio je Associated Press.

Akademik Spahić o rudarenju litijuma: Prijeti nam eko-atomska bomba, dijelovi BiH postat će pustinja

Posljednjih nekoliko godina entomolozi su slušali anegdotske izvještaje o manjem broju krijesnica, što je dovelo do straha da njihova populacija blijedi s gubitkom staništa, pesticidima, svjetlosnim onečišćenjem, porastom mora uzrokovanog klimatskim promjenama i porasta stambene izgradnje, prenosi NY Post.

Vrsta Bethany Beach nije jedina u opasnosti od izumiranja.

Njihov ubod je smrtonosan, a sve ih je više u bh. susjedstvu: "Nalaze se u drveću, dimnjacima..."

"Previše su važne da bismo ih izgubili, ali su premale da bismo primijetili kako nestaju", rekao je Sergio Henriques, koordinator za očuvanje beskičmenjaka u zoološkom vrtu u Indianapolisu. Bio je u vlastitom lovu na određenu vrstu krijesnica koja nije viđena 35 godina.

Svaka američka država, osim Havaja, ima krijesnice. Različite vrste izlaze u različito doba noći i ljeta. Iako urbana područja s jakim svjetlima i nedovoljno odgovarajućeg staništa mogu otežati njihovo pronalaženje, naučnici su izradili kartu gdje tražiti. Prije nekoliko godina odlučili su pronaći 170 američkih dokumentiranih vrsta krijesnica. Ili su barem pokušali. U nastojanju da utvrde stanje 130 vrsta krijesnica, otkrili su da za oko 50 posto njih nemaju dovoljno informacija; mogle bi napredovati, a mogle bi izumrijeti...

"To je kao da smo desetljećima krijesnice uzimali zdravo za gotovo", rekao je profesor znanosti o okolišu na Univerzitetu Delaware State Christopher Heckscher.

Candace Fallon, konzervatorska biologinja u Društvu Xerces za zaštitu beskralješnjaka, dodala je kako je otprilike jedna trećina od 130 vrsta ispitanih u SAD-u i Kanadi dobro, ali je oko 18 njih u problemu.

Inače, naučnici ističu kako krijesnice bljeskaju ili svijetle kako bi upozorile druga bića da su preotrovne za jelo, a također svijetle tražeći parenje, pri čemu svaka vrsta ima poseban bljesak i uzorak boje te vrijeme leta koji ih pomaže identificirati, piše Jutarnji List

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak