Restorani u Istanbulu dobili Michelinovu zvijezdicu, provjerite da li je vaš omiljeni među njima

0
Radiosarajevo.ba

Michelin sa zadovoljstvom predstavlja prvi izbor restorana MICHELIN Guide Istanbul 2023. Sa 53 restorana koja su izabrana, kulinarska mapa Istanbula je veoma impresionirala inspektore MICHELIN Guidea.

Među ovim restoranima, 10 je dobilo Bib Gourmand, a 4 druga su dobila jednu MICHELIN zvjezdicu. Neolokal je svojoj crvenoj zvijezdi dodao MICHELIN Green Star, kao priznanje za svoj pionirski pristup održivoj gastronomiji. Konačno, TURK Fatih Tutak je debitovao u Vodiču sa dvije MICHELIN zvjezdice za svoju izuzetnu kuhinju.

Turska: Pogledajte pet najljepših kanjona koji pozivaju na avanturu

Aleksandar Vučić se oglasio: "Ovo je odličan dan za Srbiju..."

"Prezentacija prvog izbora restorana MICHELIN Guide Istanbul je historijski trenutak kako za naše timove inspektora tako i za ovaj jedinstveni grad", rekao je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor MICHELIN vodiča. "Sa 53 restorana, uključujući objekte sa 5 zvjezdica, naš izbor baca svjetlo na širinu ovog talentovanog kulinarskog krajolika, ponosnog na svoj identitet i tradiciju, ali i otvorenog prema svijetu. Istanbul je oduvijek bio istaknuta kulturna i turistička destinacija; Danas se s MICHELIN vodičem nadamo da ćemo domaćim i međunarodnim gurmanima izraziti da je to i glavna gastronomska destinacija".

TURK Fatih Tutak je odlikovan sa dvije MICHELIN zvjezdice

Nalazi se u četvrti Şişli Bomonti, na evropskoj strani, TURK Fatih Tutak nudi modernu i sofisticiranu pozornicu za gurmane koji traže tipične turske okuse, koje je pametno reinterpretirao šef kuhinje Fatih Tutak. Ovaj talentovani profesionalac, čija međunarodna karijera ga je dovela u dodir sa svjetskom kulinarskom elitom, vratio se u Tursku 2019. godine i otvorio ovaj vrhunski restoran.

Kulinarski preparati, koji često sadrže nježne kisele i dimljene note – potpis kuhara – otvoreni su, precizni i što je još važnije, izražavaju naklonost kuhara prema svom kraju i svojim korijenima. Čuveni manti – odaju počast njegovoj majci – postale su ikone, baš kao i posluženje deserta, koje se odvija u otvorenoj kuhinji.

4 restorana nagrađena jednom MICHELIN zvjezdicom

Odražavajući izvrsnost istanbulske kulinarske scene, 4 restorana, koji dijele privrženost turskim proizvodima i okusima, dobivaju jednu MICHELIN zvjezdicu.

Foto: Turska ambasada: MICHELIN Guide Istanbul

Smješten u susjedstvu Yeniköy, Araka predlaže bijeg od gradske vreve. Na meniju, šef kuhinje Zeynep Pınar Taşdemir kreira veoma ličnu i odvažnu kuhinju sa fokusom na sezonsko povrće i začinsko bilje. Ljuti, kiselkasti i ljuti okusi se odlično kombinuju i uravnotežuju, poput pirea od bundeve začinjenog zaatarom i serviranog sa mariniranim povrćem i toplim maslinama u pikantnom sosu.

U Mikla, u četvrti Beyoğlu Pera, kuhinja se vraća anadolijskoj tradiciji sa daškom inovacije. Slaveći svo bogatstvo i raznolikost turskih proizvoda, kreacije nude eksploziju okusa. Fleš kuhana i pečena hobotnica, naglašena blago slatkom glazurom, a servirana sa salatom od ukiseljenih mahunarki i jabučnim vinaigretom, samo je primjer jela koja su osvojila inspektore MICHELIN vodiča.

Nalazi se u Salt Galati, Neolokal također služi tipično anadolijski repertoar. Odvažne tehnike i kulinarske inovacije rezultiraju jelima koja su zamišljena kao trajni most između tradicije i savremenosti, baš kao i pikantni kolačići od bulgura i ukusni pileći pripravak, poslužen s kremastim umakom, začinjenim pilećim demi-glace umakom i preliven hrskavim krompirom.

Konačno, Nicole, u četvrti Beyoğlu Tomtom, predlaže suptilnu kuhinju u kojoj se tradicionalni turski recepti spajaju sa bliskoistočnim začinima. Šef kuhinje Serkan Aksoy, koji je započeo svoju karijeru u Bodrumu, posebnu pažnju posvećuje porijeklu svojih proizvoda i održava mrežu etičnih lokalnih proizvođača. Njegove dolme, servirane s dimljenim jogurtom i mekom jagnjetinom, naglašene redukcijom grožđanog soka, osvojile su Vodičeve ekipe.

Neolokalove održive inicijative nagrađene MICHELIN Green Star-om

S ciljem promoviranja restorana u svom izboru posvećenom održivijoj gastronomiji, MICHELIN Vodič je predstavio novu nagradu u 2020. godini: MICHELIN Green Star.
Neolokal je dobio ovo prestižno priznanje, prepoznajući njegove ekološke i etičke napore i inicijative. U ovom restoranu, uz pažljivo odabrane proizvođače, šef kuhinje Maksut Aşkar i njegov mladi tim posebno je posvećen očuvanju i promociji turske kulinarske baštine – od kojih je neka ugrožena.

Foto: Turska ambasada: MICHELIN Guide Istanbul

10 restorana nagrađeno je Bib Gourmand-om

Posebno popularna razlika među korisnicima MICHELIN Guide-a, Bib Gourmand ističe restorane koji nude odličnu hranu po razumnim cijenama. 10 istanbulskih restorana nagrađeno je za svoju odličnu ponudu vrijednosti za novac.

Ljubitelji tradicionalne turske kuhinje trebali bi se uputiti u Pandeli, koji se nalazi odmah iznad Egipatskog bazara i krasi ga veličanstveni plavi keramički dekor.

Popularna zalogajnica Karaköy Lokantası također je osvojila inspektore svojim brojnim izvrsno izvedenim mezze, između ostalog, i jelovnikom s izuzetnim omjerom kvalitete i cijene.

U Alafu je moderniji ambijent. Veličanstvena jela, koja je osmislio glavni kuharDeniz, uranjaju u niz utjecaja i savršeno će upotpuniti jedan od brojnih koktela u ponudi.

Ageste, koji vodi kuhar Volkan Türe, ima romantičniju atmosferu u kojoj možete probati turske specijalitete, kao i još nekoliko originalnih kreacija – uključujući vegetarijanska jela.
Ljubitelji modernog ne bi trebali propustiti Tershane u okrugu Karaköy. Osim što pruža prekrasan pogled na historijski obris grada, restoran, smješten na osmom spratu hotela Momento, nudi izdašnu kuhinju, bogatu okusima, fino mezze i veoma dobro pečeno meso.

U Giritliju nije samo prekrasna terasa – otvorena ljeti – ono što vrijedi posjetiti. Bogat mezze meni jednostavno je odličan i varira između tradicionalnih klasika i inovativnijih kreacija.

Calipso, u četvrti Küçükyalı na azijskoj strani, odličan je restoran sa ribom i morskim plodovima koji privlači stanovnike Istanbula koji traže mir i spokoj. Mezze su ukusne, baš kao i posebno mirisne salate. Ali, naravno, svježa riba i morski plodovi kradu predstavu – kuhani s preciznošću i spretnošću.

U srcu modernog okruga Çukurcuma, Cuma služi mediteransko i internacionalno inspirisanu kuhinju. Ovdje se pripremaju najbolji sezonski proizvodi kao što su tapas, ceviche, pizzette, sofisticirana jela od tjestenine i drugo.

U SADE Beş Denizler Mutfağı, gurmani mogu probati grickalice, kao i obilnija jela. Predstavljena je Anadolija, sa fino izvedenim specijalitetima, uključujući ljuti čili volovski jezik.
Konačno, Aman da Bravo donosi tipično tursku viziju moderne bistronomije. Lokalni proizvodi zauzimaju centralno mjesto u ukusnim, jednostavnim i manje je više jelima. Kuhar takođe voli da doda nekoliko dalekih dodira za egzotičan preokret.

MICHELIN nagrade Mladi kuhar and Nagrada za uslugu

Predstavljena od strane inspektora MICHELIN vodiča, MICHELIN Mladi kuhar i Nagrade za uslugu odaju priznanje profesionalcima po njihovoj stručnosti i talentu.

MICHELIN-ova nagrada za mladog kuhara ide Mevlütu Ozkayau u Mürveru. Mladi kuhar, sa 33 godine, dvije godine vodi kuhinje u ovom prestižnom restoranu i sa žarom upravlja posebno posvećenim kuhinjskim timom. Zvijezda gastronomije u usponu, Mevlüt Özkaya impresionirao je inspektore svojim prepoznatljivim i preciznim stilom kuhanja, gdje kuhanje na drva ima vodeću ulogu.

MICHELIN Nagrada za uslugu, koju dodjeljuje Mastercard, ide u ruke Sunset Grill & Bar timu. Ovdje umjetnost gostoprimstva njeguju pravi profesionalci, sa ukusnim stilom starog svijeta u kojem su udobnost i dobrobit gostiju apsolutni prioriteti. Vinski meni je takođe uzvišen; jedan od najboljih u gradu po mišljenju inspektora.

Kulinarska raznolikost i egzotika

Od 53 adrese koje čine izbor restorana u MICHELIN vodiču Istanbul 2023, mnoge odražavaju raznolikost i otvorenost lokalnog kulinarskog pejzaža.

Zuma, Nobu i Inari Omakase Kuruçeşme predstavljaju japanske okuse. Dok je prvi restoran poznat po ukusnoj tempuri, ribi pečenoj na roštilju robata i divnom sušiju, drugi je moderna japanska kuhinja obogaćena južnoameričkim zalogajima, dok treći unosi neke kalifornijske note svojim kreacijama.

U Çok Çok Thai, Tajland se slavi sa izvanredno svježim i autentičnim jelima. Za više azijskih okusa, putujući gurmani trebali bi se odlučiti za Banyan, dok bi ljubitelji italijanske kuhinje trebali otići u Glens ili u Istanbul 1924. da probaju vrlo dobre kreacije inspirisane Rusijom.

Sa njihove strane, Spago, St. Régis Brasserie i Azur nude jelovnike koji slave kuhinje svijeta.

Kompletan izbor MICHELIN Guide Istanbul 2023 dostupan je na web stranici MICHELIN Guide i u aplikaciji MICHELIN Guide.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak