'Pet ključeva' sigurne hrane

Radiosarajevo.ba
'Pet ključeva' sigurne hrane


Uzimajući u obzir predstojeće razdoblje visokih temperatura, što pogoduje rastu i razmnožavanju bakterija koje mogu kontaminirati hranu, a što povećava rizik od trovanja hranom, objavljujemo nekoliko preporuka.

Preporuke je objavila Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine

Trovanje hranom može se spriječiti ako se spriječi zagađenje hrane bakterijama i ako se sa hranom postupa tako da bakterije ne mogu rasti i razmnožavati se.

Kako bi se zaštitili od bolesti čiji je uzrok/put prenosa hrana, potrošači se trebaju pridržavati koncepta "Pet ključeva sigurne hrane", odnosno preporuka Svjetske zdravstvene organizacije,
a koje treba poštovati u procesu pripreme, rukovanja i čuvanja hrane:

1. Održavajte čistoću (Perite ruke prije nego što počnete pripremati hranu i često tokom same pripreme; Perite i dezinfikujte sve površine i pribor koji se koriste tokom pripreme hrane; Zaštitite kuhinjske površine i hranu od insekata, glodara i drugih životinja).



2. Odvojite sirovo od kuhanog (Odvojite sirovo meso, perad i morsku hranu od drugih vrsta hrane; Koristite odvojeni pribor i pomagala, kao što su noževi i daske za rezanje, prilikom obrade sirove hrane; Čuvajte hranu u zatvorenim posudama da bi spriječili kontakt između sirove i već pripremljene hrane).

3. Skuhajte u potpunosti (Temeljito kuhajte hranu, naročito meso, perad, jaja i morsku hranu; Hranu kao što su supe i gulaši zagrijte do ključanja pri tome osiguravajući da je temperatura dostigla 70° C; Što se tiče mesa i peradi, osigurajte da su sokovi providni, a ne ružičasti. Upotreba termometra bi bila idealna; Skuhanu hranu podgrijavajte temeljito).

4. Čuvajte hranu na sigurnim temperaturama (Ne ostavljajte skuhanu hranu na sobnoj temperaturi duže od 2 sata; Odmah stavite u frižider svu kuhanu i kvarljivu hranu, po mogućnosti ispod 5° C; Održavajte kuhanu hranu vrelom (preko 60° C) prije serviranja; Ne ostavljajte hranu da dugo stoji, čak ni u frižideru; Ne otapajte smrznutu hranu na sobnoj temperaturi).



5. Koristite sigurnu vodu i sirove namirnice (Koristite sigurnu vodu ili je pročistite da bi bila sigurna; Izaberite svježu hranu i hranu u jednom komadu; Izaberite hranu koja je procesuirana radi sigurnosti, kao što je pasterizovano mlijeko; Operite voće i povrće, naročito ako ih imate namjeru jesti sirovo; Ne koristite hranu nakon isteka roka trajanja).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak