Ovo su stvari koje morate znati o žoharima: Postoji nekoliko metoda za borbu protiv ovih napasti

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su stvari koje morate znati o žoharima: Postoji nekoliko metoda za borbu protiv ovih napasti

Nositelji brojnih zaraza i bolesti, glasnici prljavih površina i nečiste okoline, žohari u kratkom vremenu prostor mogu učiniti neugodnim za život i boravak. Osim što se izuzetno brzo razmnožavaju, poznati su kao otporne štetočine kojih se izuzetno teško rješiti.

Vrste žohara na Balkanu

Na Balkanu su poznate dvije vrste žohara - njemački žohar (Blatella germanica) i orijentalni žohar (Blatta orientalis). Karakterizira ih duguljasto, spljošteno tijelo sa izduženim nogicama na kojima imaju malene bodlje.

Ono što je manje poznato je da su žohari svejedi koji mogu konzumirati sve vrste hrane - od ostataka mrvica na podu, voća i povrća ili otpadaka od kućnih ljubimaca koji žive u kućanstvu.

Zapuštena ljepotica s pogledom na Sarajevo: Pogledajte nevjerovatne prizore Jajce kasarne

Najčešća mjesta gdje se žohari skrivaju?

Postoje određena mjesta koja žohari najradije biraju za svoje skrovište. Mračni prostori, poput ladica, ormarića i područja ispod kućanskih aparata, uobičajena su mjesta na kojima se ovi insekti mogu naći. Žohari vole vlažne prostore, zbog toga je tokom čišćenja kuće od žohara izuzetno je važno provjeriti podrume i stare ormare.

U kući, to su obično još:

Kuhinja: Ispod i iza kućanskih aparata (frižidera, pećnica, perilica posuđa), unutar ormarića i ladica, posebno onih u kojima se čuva hrana.

Kupatilo: U blizini odvoda, ispod sudopera, i u mračnim, vlažnim područjima poput ćoškova i iza toaleta.

Podrumi i ostave: Vlažna, mračna mjesta s puno zaklona, kao što su kutije i hrpe papira ili kartona.

Pukotine i rupe u zidovima: Žohari se vole zavlačiti u male pukotine i rupe.

Imate žohare u kući: Baka otkrila provjerene načine kako ih otjerati

Ormari: Pogotovo oni u kojima se nalaze stara odjeća ili papirnati materijali.

Prirodna sredstva protiv žohara

Upravo tada možete koristiti sastojke koje imate kod kuće koji će vam pomoći u tome da se riješite štetočina.

Soda bikarbona protiv žohara

Prvi način kako se riješiti žohara u kući je da napravite pripravak od sode bikarbone i šećera. Pronađite mjesto gdje se oni skrivaju i odakle izlaze te poprskajte pripravkom tako da pomiješate u jednakom omjeru sodu i šećer, ovisno o tome koliko vam treba.

Limunov sok protiv žohara

Drugi način kako se riješiti žohara u kući jest pomoću limunova soka. On je snažan agens koji u sebi ima antipatogena svojstva koja će otjerati žohare. Jednostavno napravite sok od limuna i njime prskajte sve površine gdje se žohari pojavljuju i odakle izlaze.

Ocat protiv žohara

Ove štetočine ne podnose miris eteričnog ulja paprene metvice i octa. U posudi s raspršivačem stavite 20 kapi eteričnog ulja paprene metvice, šolju i pol vode te pola šolje alkoholnog octa. Dobro promućkajte i poprskajte sva mjesta na kojima se pojavljuju žohari.

Lovorov list protiv žohara

Lovorov list je poznat kao prirodni repelent za žohare. Iako ne vole opojni miris lovorovog lista, on ih neće ubiti, no može ih učinkovito otjerati iz određenih dijelova kuće. Evo kako ga možete koristiti:

Postavljanje listova: Stavite svježe ili suhe listove lovora na mjesta gdje ste primijetili žohare ili na mjesta gdje sumnjate da bi se mogli skrivati. To uključuje kuhinjske ormariće, ladice, ispod sudopera, oko kućanskih aparata, te u pukotinama i uglovima prostorija.

Usitnjavanje listova: Usitnite lovorove listove kako bi se miris pojačao, a zatim ih pospite po područjima gdje želite spriječiti žohare.

Želite se riješiti moljaca? Nabavite ove biljke i nećete imati više problema

Redovito obnavljanje: Kako lovorov list s vremenom gubi svoj miris, zamijenite ga svježim listovima svake dvije sedmice ili kad osjetite da miris slabi.

Kombinirajući lovorov list s drugim prirodnim metodama, možete stvoriti okoliš koji žoharima nije privlačan i tako smanjiti njihovu prisutnost u kući.

Dijatomejska zemlja protiv žohara

Najbolje sredstvo protiv žohara ovisi o nekoliko faktora, uključujući stepen zaraženosti, vrstu prostora, tj. radi li se o stanu, kući ili poslovnom objektu i preferenciju hemijskih ili prirodnih metoda.

Kao jedno od najučinkovitijih sredstava eliminacije žohara smatra se dijatomejska zemlja. Radi se o prirodnom prahu koji oštećuje egzoskelet žohara, što dovodi do dehidracije i smrti. Ova metoda nije toksična za ljude i kućne ljubimce, ali zahtijeva više vremena da se pokažu rezultati.

Meksički festival na kojem se jedu samo insekti: Na meniju crvi, žohari, mravi...

Redovito čišćenje i uklanjanje izvora hrane i vode, kao što su mrvice i prolivene tekućine, ključni su za sprječavanje infestacije žoharima. Pazite da ne ostavljate prljavo suđe u sudoperu, dobro zatvorite hranu i redovito izbacujte smeće.

Jajašca žohara

Ženka žohara odlaže u omotu između deset i 50 jajašaca, ovisno o vrsti, koji je smeđe ili tamnosmeđe. boje Po boji i obliku omota možemo reći o kojoj se vrsti žohara radi.

Omot je izdužen, ovalnog oblika i može biti dug između pet i devet milimetara, ovisno o vrsti žohara. Svako pojedinačno jajašce je vrlo malo, obično je duljine oko milimetra, što ih čini teško uočljivima.

Kad jajašca sazriju omot puca i iz nje izlaze ličinke koje imaju slične životne navike kao i žohari.

Ne želite da vam žohari budu u domu? Koristite ove biljke i odmah će pobjeći

Žohari obično polažu jajašca na skrovitim mjestima gdje je toplo, vlažno i tamno:

  • Ispod kuhinjskih elemenata,
  • Iza hladnjaka ili drugih kućanskih uređaja,
  • U pukotinama zidova i podova,
  • Ispod tepiha i iza tapeta,
  • U blizini izvora hrane.

Kako se riješiti jajašaca žohara

Ako uočite omot jajašaca, odmah ga uklonite rukavicama i bacite u zatvorenu kantu za smeće. Također, možete usisati jajašca koristeći usisavač s HEPA filterom, a zatim baciti vrećicu usisavača.

Korištenje specijaliziranih insekticida koji djeluju na jajašca, poput regulatora rasta insekata (IGR), može spriječiti razvoj novih žohara.

Također, parni čistači mogu učinkovito uništiti jajašca žohara, jer visoka temperatura ubija sve stadije razvoja, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak