Ovako izgledaju "Vrata pakla" u pustinji koja gore 50 godina: Sve je počelo neviđenom greškom

1
Radiosarajevo.ba
Ovako izgledaju "Vrata pakla" u pustinji koja gore 50 godina: Sve je počelo neviđenom greškom

Prirodno gasno polje koje se nalazi u središnjoj Aziji, u pustinji u Turkmenistanu, blizu sela Derveze, udaljeno je oko 260 kilometara od glavnog grada Ašhabada.

Smatra se da je kapacitet nađenog prirodnog plina u rupi jedan od najvećih na svijetu. Ime "Vrata pakla" rupa je dobila zbog toga što gori još od 1971. godine, kada je i pronađena. Njen prečnik rupe iznosi oko 70 metara, dok je dubina oko 20 metara.

Nalazište prirodnog ili zemnog gasa otkrili su ruski naučnici 1971. godine, a najprije su pomislili da se radi o neiscrpnom nalazištu nafte. Nakon što su postavili kamp, pripremili bušilice i mašine, počelo je ispitivanje uzorka i istina je vrlo brzo otkrivena.

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Misteriozni američki svemirski dron vratio se na Zemlju nakon misije koja obara rekorde

Ubrzo potom, ispod bušilica se otvorio džinovski krater koji je povukao bušilicu u zemlju. Pri urušavanju nije izgubljen nijedan život, ali su velike količine metana počele da cure, stvorivši tako veliku katastrofu za okolinu i ljude u obližnjim selima, što je rezultiralo smrću nekolicine stanovnika obližnjih sela. 

U strahu od katastrofe većih razmjera i curenja veće količine gasa, naučnici su riješili da ga zapale. Očekivalo se da će se plamen ugasiti tokom naredne dvije sedmice, međutim, ovo gasno polje i dalje gori. 

Godine 2010. godine, tadašnji predsjednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov posjetio je nalazište i naredio da se rupa zatvoriali, ali ona tada, kako navodi RT, nije mogla biti ispunjena, prenosi National Geographic Srbija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak