Ova pjesma je zadala muke cijeloj Jugoslaviji: Zabranili su je, a onda je izvedena za Jovanku Broz

2
Radiosarajevo.ba
Ova pjesma je zadala muke cijeloj Jugoslaviji: Zabranili su je, a onda je izvedena za Jovanku Broz

Pjesma Pluća su mi bolna, koju je napisao Dragiša Nedović, nastala je 1950. godine, a ova balada inspirirana je borbom autora s tada najčešće smrtonosnom tuberkulozom.

Nedović je u vrijeme nastanka pjesme bio u izuzetno teškom zdravstvenom stanju, što se osjeća u svakoj riječi pjesme, koja počinje stihovima: "Pluća su mi bolna, zdravlja više nemam, jer su sasvim blizu moji zadnji dani..."

Ona je brzo stekla popularnost, ali je imala i svoju mračnu stranu. Nakon objavljivanja ploče zabilježen je veliki porast broja samoubistava među oboljelima od tuberkuloze.

Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade

Taj trend privukao je pozornost vlasti, pa i samog Josipa Broza Tita i Centralni komitet Saveza komunista, koji su odlučili zabraniti prodaju ploča i javno izvođenje pjesme, uz objašnjenje da ona potiče na samoubistvo, prenosi Krstarica.

Ali, sigurno nije bilo bez utjecaja - vjerovatno i presudnog - to što je velika Titova ljubav, Davorjanka Paunović, umrla od tuberkuloze nakon Drugog svjetskog rata. Toliko ju je volio da je pokopana uz Beli dvor na Dedinju. 

Zabrana je trajala desetak godina, sve dok pjesma nije neočekivano ponovno izvedena na jednoj proslavi. Kako, zašto? Jovanka Broz, Titova supruga, naručila je pjesmu, a legendarna pjevačica Nada Mamula ju je otpjevala za nju. Time je došao kraj zabrani i povratak pjesme u javnost.

Pluća su mi bolna prvi je otpjevao Zaim Imamović. Osim verzije Nade Mamule, poznata je i ova snažna interpretacija Bore Spužića - Kvake.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak