Otkriven vojni kamp u Alpama: Nikad nećete pogoditi čiji je

2
Radiosarajevo.ba
Otkriven vojni kamp u Alpama: Nikad nećete pogoditi čiji je

Rimski vojni logor star više od 2000 godina pronađen je u Alpama. Ovaj fascinantni nalaz, koji je ostao skriven stoljećima, donosi novo svjetlo na rimski vojni život i strategiju u regiji koja je danas poznata kao "Rimska Švicarska".

Tokom rimske ere, kamp je bio zaštićen složenim sistemom odbrane, uključujući tri jarka i obrambeni zid poznat kao bedem. Logor datira iz prvog stoljeća prije Krista i bio je smješten na strateškom mjestu s pogledom na poznatu arenu sukoba iz tog perioda, kako je navedeno u priopćenju iz kantona Graubünden, regije u istočnom dijelu Švicarske, piše Live Science.

Otkrivenje logora dogodilo se 2023. godine zahvaljujući radu "dobrovoljnog detektora" koji je koristio tehnologiju lidara.

Svi pričaju o prizorima vjenčanja sina Aljoše Asanovića: Žena ima dobar biznis i još slavnijeg oca

Lidar, metoda koja koristi lasere za kreiranje topografskih karata, omogućila je otkrivanje skrivenog kampa iz zraka, dok su istraživači prethodno bili svjesni samo o bojnom polju koje se nalazi 900 metara ispod ovog logora.

Ovo otkriće donosi nove spoznaje o strategiji rimskih vojnika jer je kamp bio smješten na visokoj i strateški povoljnoj lokaciji koja pruža širok pogled na okolne doline. 

Pronađeni artefakti uključuju oružje, praćke i čavle za cipele, a među njima se nalaze i praćke s pečatom treće legije. Ova legija je bila poznata po svojoj prisutnosti na bojnom polju ispod logora, što ukazuje na moguću povezanost između te jedinice i logora, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak