'Omega' na aukciji kupila lažnu verziju svog sata za 3,4 miliona dolara

0
Radiosarajevo.ba
'Omega' na aukciji kupila lažnu verziju svog sata za 3,4 miliona dolara

Švicarski proizvođač luksuznih satova "Omega" navodi da je bio žrtva "organizovanih kriminalnih aktivnosti", jer su tri bivša radnika priznala da su učestvovali u prodaji lažnog primjerka sata speedmaster za oko 3,4 miliona dolara.

Sat je kupila upravo "Omega" za 3,11 miliona švicarskih franaka - 25 puta više od gornje procijenjene cijene aukcionara - na aukciji "Filipsa" u Ženevi u novembru 2021. godine.

Iz kompanije "Omega" su u izjavi za CNN rekli da su namjeravali da sat izlože u svom muzeju u Bijenu u Švicarskoj, a pojedinci iz vrha kompanije su vjerovali da je u pitanju "rijedak i izuzetan sat koji apsolutno mora da bude dio 'Omegine' izložbene kolekcije".

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Braneći čast i RS čekamo 23. maj

Vjerovalo se da je u pitanju ručni sat sa hronografom od nerđajućeg čelika iz 1957. sa širokim kazaljkama, a iz aukcijske kuće "Filips" opisali su ga kao jedan od "prvih - najvrednijih kolekcionarskih - modela spidmastera.

Međutim, kasnije je otkriveno da je sat, koji je kupljen preko "posrednika", u stvari bio frankenštajn sat - neautentičan sat sastavljen od "uglavnom autentičnih 'Omeginih' komponenti", rekao je Đovani Alegre, viši menadžer komunikacija u "Omegi", kako je potvrđeno CNN-u u saopštenju.

"'Omega' i 'Filips' su bili žrtve organizovanog kriminala koji je bio uključen u prodaju ovog sata na aukciji", ističe se u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije

Podijeli članak