Nikola 10 dana bio izgubljen na pučini: 'Okružili su nas morski psi. Danima nismo pili vodu'

2
Radiosarajevo.ba

Nikola Nikolić (30) iz Srbije doživio je pravu dramu u Španiji nakon što je njegov čamac ostao bez goriva i deset dana plutao na otvorenom moru.

Njegova umalo tragična priča počela je kad je s dvojicom prijatelja, Davidom Gómezom Pérezom i Juanom Manuelom Pérezom Santanom, krenuo na pecanje. Na moru su planirali biti tri dana. Ponijeli su hranu, štapove i krenuli.

Isplovili su s Kanarskih otoka, ali u jednom trenutku ostali su bez goriva. Struje su ih nosile, a trojica mladića bili su na pučini danima, strahujući da će umrijeti. Spas je stigao nakon deset dana, kad ih je uočio kineski brod, prenosi portal Telegraf.

Turisti u Hrvatskoj uhvaćeni na djelu, pogledajte što izvode: ‘Kakav su primjer svojoj djeci’

"Valovi su nas nosili deset dana, a čamac je više puta bio okružen morskim psima. Sedam dana nismo pili vodu, mislio sam da nećemo preživjeti. Da smo još nekoliko sati ostali na čamcu, sigurno bismo bili mrtvi", ispričao je Nikola za španske medije.

[related]https://x.com/DiarioLibre/status/1823585457734582697[/related]

A onda su napokon ugledali obrise broda. Bio je daleko, ali mladići su skupili posljednje atome snage i počeli dozivati upomoć.

Spasio ih je brod Xin An Ning, koji je plovio pod kineskom zastavom i putovao za Dominikansku Republiku, zbog čega su Nikola i njegovi prijatelji na kraju i završili u toj državi u Karipskom moru.

Brod je u ponedjeljak, 12. augusta, stigao u luku Haina, a trojica muškaraca predani su dominikanskim vlastima.

Španska ambasada organizirala je povratak Nikolinih prijatelja, no on je morao ostati u kampu u Haini, gdje Generalna uprava za migracije šalje strance u neregularnom statusu.

U Hrvatskoj je ipak moguće jeftino ljetovati: Ovdje smještaj košta 45 eura, a predivno je

Srbijanac, koji u Španiji radi kao vozač kombija, u Dominikanskoj Republici osjeća se kao zatvorenik i izrazio je želju da se što prije vrati u Španiju. Kaže da će ovih dana dobiti pasoš kako bi ponovno mogao putovati te vidjeti porodicu i djevojku.

U međuvremenu, dominikanske vlasti pokušavaju kontaktirati ambasadu Srbije na Kubi kako bi ubrzale proces.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak