Nepalski životinjocid

Radiosarajevo.ba
Nepalski životinjocid

Stotine hiljada hinduističkih hodočasnika slilo se u nepalski grad Bariyapur kako bi prisustvovalo najvećem svjetskom pokolju životinja na festivalu Gadhimai.

Takav festival održava se svakih pet godina u čast i slavu boginje moći Gadhimai. Žrtvovanjem životinja želi se prizvati sreća i napredak u životu. "Božica treba krv", kaže svećenik u hramu Gadhimai Chandan Dev Chaudhury te dodaje kako se problemi rješavaju tako što se u hramu životinji prereže grkljan, piše BBC.

Zaštitari životinja žrtvuju voće i cvijeće

Mnogi poštovaoci boginje moći su na dvodnevni festival stigli iz susjedne Indije. 60-godišnji Suresh Patak je sa svojom obitelji cijeli dan putovao kako bi iz indijske regije Bihar stigao u Nepal. Boginji moći će žrtvovati kozu koju su kupili putem.

Organizatori festivala tvrde kako je na mjesto događaja već došlo oko pola miliona ljudi. Najveće životinje koje će biti pogubljene u zamjenu za sreću u životu biti će bikovi. Oko 250 lokalnih stanovnika dobilo je licencu za ubijanje životinja tradicionalnim nožem khukuri. Izvan hrama se okupila malena grupa zaštitara životinja koji simbolično režu kokose i žrtvuju ih boginji. Cijeli događaj nazivaju okrutnim i barbarskim te tvrde kako se hinduističkim bogovima može žrtvovati voće i cvijeće.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak