Ne zaboravite pomjeriti kazaljke: Počinje zimsko računanje vremena

1
Radiosarajevo.ba
Ne zaboravite pomjeriti kazaljke: Počinje zimsko računanje vremena

Zimsko računanje vremena počinje u noći sa subote, 26. oktobra, na nedjelju, 27. oktobra, vraćanjem kazaljki na časovnicima za jedan sat unazad.

U nedjelju, 27. oktobra, u 03:00 sata kazaljke na časovnicima treba pomjeriti na 02:00 sata. 

Prema istraživanjima, više od trećina žena u Njemačkoj, oko 37 posto ispitanica, izjavilo je da je imalo zdravstvene probleme tokom promjene zimskog i ljetnog vremena. Među muškim ispitanicima, njih 22 posto osjećalo je nelagodu, a tri četvrtine sveukupnih ispitanika, smatralo je da je pomicanje sata dva puta godišnje suvišno i da treba biti ukinuto. 

Otkrivene osobe koje su dojavljivale lažne bombe u TK: Među njima i maloljetnik iz Sarajeva

Svjetska istraživanja govore da oko 82 posto ispitanika osjeća umor, 64 posto nesanicu, a rastresenost oko 48 posto. Svaki peti ispitanik ili ispitanica zakasnili su na posao barem jednom u svom životu nakon promjene kazaljki na satu. 

Zanimljivosti o zimskom i ljetnom računanju vremena

Ljetno računanje vremena ponovno počinje u nedjelju, 9. marta 2025. godine, 

- Zimsko vrijeme traje 65 posto procenata godine i traje 238 dana, prema Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju (NIST),

- Ova metoda računanja vremena izaziva mnoga negodovanja u društvima, ali sam efekat koji izaziva da stvara više sunčanih sati uvečer tokom mjeseci kada je najtoplije,

- U Americi se mijenjanje sata sa zimskog na ljetno vrijeme prakticira više od jednog stoljeća s promjenom sata nazvanom "brzo vrijeme" (Fast time, engleski), prvi put uvedenom u SAD-u 1918. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak