Najstarije drvo na svijetu je bosanski bor Adonis

Radiosarajevo.ba
Najstarije drvo na svijetu je bosanski bor Adonis
Prije više od hiljadu godina, daleke 941. godine, Evropa je izgledala potpuno drukčije.

Bizantsko carstvo je bilo na vrhuncu, Vikinzi su plovili morima... A usred svih dešavanja nalazilo se jedno sjeme koje će niknuti u drvo koje postoji i danas.

Prema naučnicima, bosanski bor (Pinus heldreichii) koji raste u brdima sjeverne Grčke stariji je od 1.075 godina, što ga čini najstarijim drvetom u Evropi.

Postoje i starija drveća, koja su živjela i 10.000 godina, no ona se reproduciraju aseksualno iz godine u godinu. Individualna drveća su stara i više stotina godina, iako su genetski identična i povezana s istim korijenskim sistemom, piše Eurekalert.

"Drvo koje smo pronašli u grčkoj šumi, unikatno je. Ne može se osloniti na majčinsko drvo, ili se klonirati i replicirati kao što drugi čine. Kloniranje je vrlo efektivna revolucionarna strategija. Zanimljiva je, ali nije to isto kao da ste ostavljeni sami i živite već 1.000 godina", tvrdi Paul J. Krusic, student švedskog univerziteta i član ekspedicije koja je pronašla drvo.

Postoje individualna drveća koja su možda i starija od bosanskog bora koji je nazvan Adonisom, no njihova dob je bazirana na veličini, historijskim obilježjima i pretpostavljenom jačinom rasta.

Adonis je tip drveta koji svake godine dobije novi prsten, stoga mu se lako može odrediti starost. A Krusic je specijalizirao upravo na određivanju starosti drveća po prstenovima, nauka koja se zove dendrohronologija.

Zainteresirao se za šumu pročitavši tezu o njoj prije nekoliko godina. Nije očekivao pronaći najstarije drvo, već naučiti nešto novo o klimatskim promjenama i drugim mijenama okoliša kroz određivanje starosti putem prstenova.

"U tezi su se nalazile fotografije ove divne šume. Ličili su na drveća nacionalnog parka Great Basin u Americi. Oni žive u skoro istim uvjetima, stjenovitom području", dodaje Krusic.

Kako bi potvrdili starost, Krusic i njegove kolege s Univerziteta u Mainzu i Univerziteta u Arizoni uzimaju uzorke kako bi istražili koliko imaju prstenova. Ovaj proces izvlačenja srži ne ugrožava biljke jer je srž duga pet milimetara po dijametru. Naučnici su izbrojali i uporedili prstenove s onim kod ostalog drveća, ujedno tražeći i moguće anomalije (nekada drvo nema cijeli prsten, pa ispada da mu "nedostaje" jedna godina), prenosi WashingtonPost.

Uz Adonisa, naučnici su pronašli još drveća koje je staro preko hiljadu godina. A bosanski bor smješten je usred ničega, na mjesto kroz koje prolaze pastiri i planinari. Krusic vjeruje kako su se drveća adaptirala teškom ekosistemu.

No, priča o bosanskom Adonisu neće biti objavljena u njegovoj studiji.

"Ovo je priča o klimatskim promjenama, ljudskom utjecaju. To je prava priča na kojoj radimo. Ovo je samo jedan zanimljivi dodatak na koji smo 'naletjeli'", zaključuje Krusic.

Timeline

941 - Adonis klija. Vizantijsko carstvo je na vrhuncu, a sa sjevera Vikinzi dosežu Crno more.

1041 - Adonis je star 100 godina. U Kini je objavljena knjiga u kojoj se opisuje barut. Čovjeka imena Macbeth je krunisan kraljem Škotske.

1191 - Adonis je star 250 godina. Oxfordski i Pariški univerzitetu su osnovani, a Treći križarski rat je u toku.

1441 - Adonisu je 500 godina. Osmansko carstvo je pokorilo Grčku. Grčki učenjaci bježe na zapad, a u Švedskoj je održan prvi parlament u Arbogi. Johannes Gutenberg testira prvu presu za štampanje.

1691 - Adonis slavi 750 godina. Čaj i kafa su dovezeni u Evropu. Isac Newton je formulirao svoje zakone o kretanju.

1941 - Adonis ima hiljadu godina. Drugi svjetski rat je u toku. Nacisti su okupirali Grčku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak