Na Uskršnjem otoku otkrivena nova statua koja je bila potopljena zadnjih 200 godina

1
Fena
Na Uskršnjem otoku otkrivena nova statua koja je bila potopljena zadnjih 200 godina

Naučnici su krajem februara na Uskršnjem otoku, Čile, u koritu isušene lagune smještene usred vulkanskog kratera pronašli još jedan misteriozni kip.

Poznate kao Moai, za velike kamene skulpture ljudskih figura se i do danas ne zna ko ih je isklesao i postavio na otočiću u Pacifiku, navodi se u reportaži časopisa National Geographic, navodi NBC.

Do sada je na Uskršnjem otoku otkriveno više od 1.000 Moai statua, no vjerojatno ih ima mnogo više.

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Mada su mnogi stekli dojam kako se radi samo o isklesanim glavama, tako obično ove tajnovite statue od vulkanskog kamena vidimo na fotografijama, kipovi zapravo imaju torzo, iako su mnoge od njih još uvijek djelomično ili potpuno ukopane u tlo.

U prosjeku statue dosežu četiri metra visine i teže oko 10 tona. Najveća od njih El Gigante, a visoka je 21 metar i teži nevjerojatnih 200 tona. Većina kipova je iz nekog razloga leđima okrenuta prema moru, navodi National Geographic.

Najstariji kipovi pronađeni na otoku datiraju iz 1300. godine, a najmlađi iz kasnog 16. ili ranog 17. stoljeća.

Arheologinja Jo Anne Van Tilburg, direktorica Projekta statue s Uskršnjeg otoka, smatra da su ih izradili Polinežani koji su ovaj otok otkrili oko 1000. godine te razvili napredne društvene, političke i vjerske sisteme iz kojih su i proizašli moai.

Naime, postoji povezanost između moaija, naroda Rapa Nui i sličnih monolita pronađenih oko Polinezije.

Stručnjaci smatraju da ovi kipovi potiču iz zajedničke religije - čak i ako ne izgledaju uvijek slično.

Rapa Nui su vjerovali da su njihovi poglavari direktni predstavnici bogova i da će nakon smrti ponovno postati božanstva.

Naučnici tako pretpostavljaju da su vjerovatno izrađivali kipove kako bi privremeno zadržali duhove predaka.

"Moje mišljenje je da su moaiji neka vrsta spremnika u koje su hvatali te duhove i držali na sigurnom kako bi mogli pomagati onima koji su još uvijek živi", rekla je Van Tilburg.

Kip je 21. februara pronašao tim volontera s tri čileanska univerziteta koji surađuju na projektu obnove močvare u krateru vulkana.

Zanimljivo je da je posljednjih 200 ili 300 godina laguna bila duboka tri metra, što znači da tamo u tom periodu ni jedno ljudsko biće nije moglo postaviti moai - navode članovi tima i dodaju kako ga za sada ne planiraju maknuti s tog mjesta.

Novootkrivena moai statua visoka je 1,6 metara, a pronađena je kako leži na boku i gleda u nebo. Vulkan Rano Raraku i njegovi moaiji spadaju u Svjetsku baštinu UNESCO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak