Na Jadranu snimljena ajkula blizu obale: Neki kažu - možda je u pitanju i velika bijela psina!?

1
Radiosarajevo.ba
Na Jadranu snimljena ajkula blizu obale: Neki kažu - možda je u pitanju i velika bijela psina!?

Ribari su kod Mljeta na Jadranu snimili peraju koja klizi morskom površinom i to na istom mjestu gdje je ove godine već snimljen morski pas.

Prema izgledu i ponašanju smatraju kako bi se ovog puta zaista moglo raditi o velikoj bijeloj psini., piše Morski.hr.

Podsjetimo, u prvom slučaju u aprilu ove godine, stručnjaci su zaključili da se ne radi o velikoj bijeloj psini. No, eto peraje opet? Pliva li oko Mljeta ovoga puta zaista "veliki bijeli"?

Predsjedništvo dalo zeleno svjetlo: BiH učestvuje u jednom od najvažnijih samita za Zapadni Balkan

Iznenađuje i to da se morski pas kretao prilično blizu obale.

Snimku su ponovno objavili na Facebook stranici "Tuna bar Pelješac", a nanizalo se stotine komentara, od onih koji tvrde da je u pitanju velika bijela, do onih koji kažu da je kučak (mako ajkula) i objašnjavju zašto nije modrulj, a ima i onih koji su šalili: "Kad vidi kakve su cijene neće dugo ostati ne sikiraj se."

U Jadranu stalno žive ili povremeno zalaze 34 vrste ajkula, od kojih su potencijalno opasne dugonosa i atlantska, ali za sada nije zabilježeno da su nekog napale jer se uglavnom drže otvorenog mora. U balkanskim vodama Jadrana je do sada zabilježeno deset slučajeva napada ajkula na ljude, pisala je ranije Slobodna Dalmacija.

Posljednji smrtonosni napad dogodio se 1974. pokraj Lokve Rogoznice kod Omiša. Ajkula je napala Rolfa Šnajdera, Nijemca , koji je tada izgubio nogu i iskrvario na plaži. Posljednji napad, ali ne smrtonosni, dogodio se 2008. godine na slovenačkog ribolovca koji je nosio ulovljenu ribu kod Visa. Pretpostavlja se da ga je bijela ajkula greškom napala pokušavajući da otme plijen, a ribolovac Damjan Pesek je instruktor ronjenja, pa je znao na koji način da se izvuče iz nemile situacije i preživi napad.

Ipak, povrede su bile značajne i ostao je doživotni invalid. Ajkula ga je zgrabila za lijevu nogu i gotovo je odgrizla. Do kosti mu je rastrgala mišić potkoljenice, teško povrijedila arteriju i živce koji drže i pokreću stopalo.

"Opet je nasrnula na mene. Bilo je jezivo. Uhvatio sam je za škrge i zabio strelicu podvodne puške u stomak. Ranjena ajkula udaljila se samo na tren. Panično sam isplivao na površinu. Vrišteći sam dozivao prijatelje. Oštra peraja prilazila su mi sve bliže i bliže. Bio sam nemoćan posmatrajući trku ko će brže do mene. Samo za tren prijatelji su bili brži", prepričavao je Damjan Pesek ljekarima ljubljanskog instituta za rehabilitaciju Soča zastrašujući susret s bijelom nemani. Inače, nakon oporavka, nastavio je da roni. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak