Misterija djetinjstva - Kako nastaju rupe u siru?

Radiosarajevo.ba
Misterija djetinjstva - Kako nastaju rupe u siru?

Kako nastaju rupice u siru? Kao djeca sigurno smo imali mnogobrojne ideje vezane za ovu pojavu. Nerijetko djeca su vjerovala da je miš došao i pojeo ili da se to radi posebno, rupe posebno, zatim se kuha, peče, smrzava, a zatim se sve zajedno dugo miješa u smjeru kazaljke na satu. Naravno da ovo prije napisano nema veze sa istinom.

Rupe u siru nastaju kao rezultat mjehurića plina koje proizvode posebne vrste bakterija koje proizvode ugljični dioksid.

U procesu zriobe sira, velike molekule sira se pomoću enzima cijepaju u male molekule intenzivnog okusa. Pritom propionske bakterije proizvode ugljične plinove koji formiraju manje-više pravilne mjehuriće koji ostavljaju rupe u siru. Veličina, oblik i broj rupa ovise o uvjetima okoline u kojoj sir dozrijeva.

Zanimljivo je da proizvođači sira mogu kontrolirati rupe mijenjanjem temperature i kiselosti. Dakle, rupe se ipak proizvode.

U nekim vrstama sira rupe su izrazito velik:; njima se dodaje propionska kiselina u svrhu postizanja slatkog, orašastog okusa, piše Glasnaroda.ba

Samo iskusni majstori znaju uskladiti uvjete zrenja kako bi rupe u siru bile ravnomjerno raspoređene. Poznata je izreka švicarskih stručnjaka da svako zna napraviti rupe u siru, ali samo Švicarci znaju napraviti sir s rupama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak