"Louis XIII" je najskuplja pizza na svijetu i košta oko 10.000 eura: Evo od čega se pravi
Italijanski kuhar Renato Viola godinama je nedostižan u svijetu gastronomije. Njegovu specijalnu pizzu zvanu "Louis XIII" probalo je vrlo malo ljudi a razlog je cijena - košta više od 10.000 eura!
Pizza je prečnika 20 centimetara, ali sama priprema i nadjev su veoma specifični i luksuzni. Dizanje tjesta traje čak 72 sata, koristi specijalnu vrstu soli, a na njoj se nalaze tri različite vrste finog kavijara, svjež norveški jastog, kao i sedam različitih vrsta sireva.
Za čišćenje mikrovalne ne treba vam ni sok limuna, ni ocat: Ovo sredstvo će vas spasiti
Ni ambalaža za takvu pizzu ne može da bude obična! Kuhar Renato je lično priprema i donosi na adresu zajedno sa još dvoje pomoćnika.
Oni serviraju posebne tanjire, kao i piće za ukusan obrok. Tačnije, kuhar sa sobom nosi konjak "remi martin lui XIII", šampanjac "krug klos du mesnil 1995" i brendi, koje smatra izuzetno važnim za kombinovanje sa pizzom koju priprema.
Ako se računa da pica košta blizu 10.000 eura i da se siječe na osam dijelova, kako se to obično radi, onda je parče ove pice oko 1.000 eura! Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.