Lejla Šebić pokazala kako 'sarajevska škola' igra gume

1
A. Ći.
Lejla Šebić pokazala kako 'sarajevska škola' igra gume

Lejla Šebić, profesorica na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu i fitness trenerica, odlučila se vratiti se u mlade dane i podsjetiti nas na igre koje smo svi obožavali kao djeca.

Sudjelovala je u radionici na Sarajevo Film Festivalu u kojoj su djeca imala priliku naučiti stare dječije igre, poput gume, hula hopa, klikera...

Na svom Instagram profilu podijelila je snimak u kojem je pokazala kako igrati gume, kojim je probudila nostalgiju kod mnogih i u samo par dana skupila više od 1,5 miliona pregleda.

Enis Bešlagić nasmijao sve:' O, ministre... Šta se šunjaš?'

"Evo kako se igra gume 'sarajevska škola'. Cilj je doći do broja 10 bez greške, ako igrač pogriješi onda čuva gumu, a drugi igrač počinje svoju igru.

Drugi teži nivo je kad se guma podigne na koljena i izvedu se svi brojevi na većoj visini", napisala je u postu.

Par dana poslije, nakon što je video postao viralan i prikupio mnogo pregleda, Šebić je na svom Facebook profilu objavila pomenutu statistiku, te uputila emotivan apel roditeljima.

"Video koji je u samo par dana pregledan 1.574.036 puta. Vratio nas je u sretno djetinjstvo. Zašto su sve te igrice zaboravljene? Zašto se nisu prenosile sa generacije na generaciju?

Naučimo djecu kako da se igraju bez mobitela sa vrlo jeftinim rekvizitima: "Gumom iz naninih gaća", kredama i klikerima... Naučimo ih da prave vrijednosti koje se cijene nisu materijalne (markirana odjeća, mobiteli i sl.) već sposobnosti, znanja i vještine koje se postižu samo svojim trudom, radom i vježbanjem.

Djeca novog stoljeća postaju informatički obrazovana već sa 3 godine ali nažalost motorički su strahovito nazadovala u odnosu na nas, djecu iz prošlog stoljeća", stoji u objavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak