Kit koji je internet senzacija zapravo je odbjegli ruski špijun Hvaldimir?

Radiosarajevo.ba
Kit koji je internet senzacija zapravo je odbjegli ruski špijun Hvaldimir?

Beluga kit koji je postao internet senzacija nakon snimka na kojem se s ljudima igra s loptom vjerovatno je životinja koja je pobjegla iz ruskog špijunskog programa, tvrde stručnjaci.

Prošle sedmice jedan od najviralnijih snimaka na internetu bio je upravo taj - kit koji se izuzetno prijateljski ponaša, donosi ragbi loptu grupi Južnoafrikanaca i strpljivo čeka da mu oni bace loptu ponovo u okean. 

Također, ranije ove godine, vjerovatno isti kit vratio je ženi iPhone koji joj je ispao u vodu - snimak je također bio čudesno viralan. 

Ipak, eksperti za ponašanja ovih životinja tvrde da je riječ o istoj belugi, navodno Hvaldimiru, neuhranjenom mužjaku za kojeg se vjeruje da je odbjegli "špijun" kojeg je trenirala ruska mornarica. 

O Hvaldimiru su mediji također već pisali, i to u aprilu ove godine, kada je životinja otkrivena, na sjeveru Norveške.

Na belugi se nalazio pojas i poruka na kojoj je pisalo "Oprema St. Petersburga". Usamljenog kita često su viđali u blizini - dolazi i moli ljudi za hranu i prilično je pitom, što, dodaju eksperti, sugerira da je viralna senzacija zapravo Hvaldimir. 

Ferris Jabr, čovjek koji o nauci piše za The New York Times i Scientific American, sugerirao je da je upravo ovo slučaj: 

Jabr dodaje da video nije ono što se čini. Dodaje da iako je snimak podijeljen i 'lajkan' stotine hiljada puta, niti je čudesan niti je inspirirajuća priča o vezi dvaju vrsta. 

"To je tragična priča, slična onoj o Keiku i Luni, orkama čija ih je slava i i izolacija ubila dok su bili suviše mladi."

Slično će, plaše se, završiti i Hvaldimir - toliko je vremena proveo u zatočeništvu da ne zna kako se priključiti jatu u divljini i još uvijek djelomično ovisi o ljudima. Postoji i nekoliko izvještaja da su Hvaldimira povrijedili propeleri, ali i ljudi. 

Reporter Jabr dodaje da kitovi u divljni ne znaju šta je lopta niti bi znali šta bi s njom ako bi je bacili prema njima. 

Quad Finn, podvodni istraživač, podržava ovu teoriju i navodi da snimljeno ponašanje nije prirodno: "Ta životinja nije uhranjena i još uvijek ovisi o ljudima - upravo je to razlog ovom razigranom ponašanju. Glad, a nikako nešto čudesno."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak