Kartonski kreveti vraćaju se na Olimpijske igre: Evo šta su uopće oni i kako funkcioniraju

1
Radiosarajevo.ba
Kartonski kreveti vraćaju se na Olimpijske igre: Evo šta su uopće oni i kako funkcioniraju

Tokom nadolazećih Olimpijskih igara u Parizu 2024., hiljade sportaša će spavati na krevetima napravljenim od kartona, što je odluka koja je privukla značajnu pažnju, a prozvani su "anti-seks" krevetima.

Ovo održivo rješenje ponovno je u fokusu nakon što su slični kreveti korišteni na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

Organizatori naglašavaju da su ovi kreveti uvedeni iz potpuno drugačijih razloga od onih koji mnogima padaju na pamet, usprkos nadimku 'anti-seks' kreveti koji su stekli nakon Tokija 2021. (odgođenog godinu dana zbog koronavirusa). Naime, već desetljećima organizatori Olimpijskih igara dijele besplatne kondome sportašima, a poznato je da se natjecatelji često zbližavaju u olimpijskom selu.

Dnevnik Radija Sarajevo | Dizdar: "Slovo Gorčina" – Maku u čast

Kreveti, koji su se prvi put pojavili u Tokiju 2021. godine, izazvali su pomutnju jer su u potpunosti izrađeni od kartona, zbog čega su ubrzo postali poznati kao 'anti-seks' kreveti. Glasine su tvrdile da su dizajnirani kako bi popustili pod težinom više osoba, čime bi se spriječile intimne aktivnosti.

Međutim, istina o ovim krevetima daleko je manje senzacionalistička. Pravi razlog za njihovo uvođenje je ekološka održivost. Japanska kompanija Airwave, koja ih proizvodi, ponosno ističe da su kreveti dovoljno čvrsti da podnesu više osoba. Motokuni Takaoka, osnivač Airweavea, demonstrirao je čvrstoću skakanjem na jednom od kreveta tokom jednog događaja 2023. godine.

@tomdaley

CARBOARD BEDS IN THE OLYMPIC VILLAGE! #paris2024 #olympics

♬ original sound - Tom Daley

Glasnogovornik Igara u Parizu rekao je za AFP da je izbor ovih kreveta prvenstveno motiviran ambicijom da se smanji ekološki otisak te osigura mogućnost recikliranje.

'Znamo da su se mediji zabavljali pričom iz Tokija', objašnjava, 'ali za Pariz 2024. izbor ovih kreveta za Olimpijsko i Paraolimpijsko selo prvenstveno je povezan sa širom ambicijom da se osigura minimalan ekološki utjecaj i drugi život za svu opremu', Uzimajući u obzir da su ove Olimpijske igre uložile 1,4 milijarde eura u čišćenje pariške rijeke za sportska natjecanja, jasno je da ekološka svijest igra ključnu ulogu.

Sportaši različitih veličina, od 16-godišnjeg skateboardera Sky Browna do košarkaške zvijezde LeBrona Jamesa, koristit će ove krevete. Organizatori su naglasili da je kvaliteta namještaja rigorozno ispitana kako bi se osiguralo da je robustan, udoban i prikladan za sve sportaše. Kreveti su dizajnirani s različitim razinama čvrstoće kako bi zadovoljili specifične potrebe svakog od natjecatelja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak