Jeste li znali da su nekad postojale divovske guske? Naučnici pronašli fosil koji ukazuje na to

1
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali da su nekad postojale divovske guske? Naučnici pronašli fosil koji ukazuje na to

Naučnici sveučilišta Flinders u Adelaideu rekli su da su fosili pronađeni 2019. u koritu jezera Callabonna u udaljenoj regiji smještenoj oko 600 kilometara sjeverno od Adelaidea.

Lubanja je omogućila naučnicima da prikažu kako je izgledala vrsta divovske ptice Genyornis Newtoni.

Lubanja je pronađena uz gotovo u potpunosti očuvane fosile tijela, čime se moglo potvrditi da pripada upravo toj vrsti, stoji u priopćenju sveučilišta objavljenom u utorak. Naučnici smatraju kako je ta ptica, nekoć raširena u australskim divljinama, izumrla prije otprilike 45 hiljada godina.

Kolaps u Bosanskoj Gradiški: “Čekamo dva sata, smučio nam se odmor”

Prvi primjerak lubanje te vrste otkriven je davne 1913. godine. Naučnici 1913. godine je tada nisu mogli rekonstruirati jer je bila teško oštećena, napisali su glavna naučnica Phoebe McInerney i njeni suradnici u članku koji je u ponedjeljak objavljen u časopisu Historical Biology.

Novootkrivena lubanja omogućila je istraživačima da dedukcijom dođu do zaključka da je težila oko 230 kilograma, pet puta više od australskog velikog kazuara, velike ptice srodne emuu i noju koja također ne leti. Lubanja Genyornis Newtonija je "daleko od uobičajenog", tvrde istraživači.

On je imao "visoku i pokretnu gornju čeljust poput papige, ali oblik je bio sličniji onom kod guske, zatim širok kljun, snažan ugriz i sposobnost drobljenja mekih biljaka i voća na nepcu", rekla je McInerney. Iako je teško pratiti evolucijsko porijeklo te megavrste, nova lubanja omogućila je naučnicima nove zaključke.

"Novopronađena lubanja je naučnicima omogućila da zaključe kako je ta vrsta u srži 'divovska guska', rekla je naučnica Phoebe McInerney.  Njen tim otkrio je i da su divovske ptice imale "nekoliko neobičnih adaptacija za vodena staništa" poput zaštite ušiju i grla od ulaska vode pri zaronu, piše Direktno.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak