Jeste li znali da postoje plave pčele? Privlače ih specifične boje i cvjetovi

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali da postoje plave pčele? Privlače ih specifične boje i cvjetovi

Mala je vjerovatnost da ste ikada u životu vidjeli plavu pčelu iako one zaista postoje. Imaju dlakavi crveno-smeđi prsni koš i prelijevajuće plave pruge na sjajnom crnom trbuhu.

Spadaju u takozvane solitarne pčele, a to znači da se svaka ženka pari i zatim sama gradi usamljeno gnijezdo u plitkoj rupi u glinenom tlu. Također voli kuće od opeke i često se ukopava u mort u starim zgradama. Plave pčele često grade svoja gnijezda na istom mjestu, blizu jedna drugoj, poput susjednih kuća u selu.

Zanimljivo je da mogu izvesti posebnu vrstu oprašivanja koja se naziva zujavo oprašivanje . Neki cvjetovi skrivaju svoj pelud unutar sićušnih kapsula. Plava pčela može uhvatiti cvijet i blago ga zatresti, uzrokujući izbacivanje peluda iz kapsule. Potom može skupljati pelud i prenositi ga s cvijeta na cvijet.

Turbulencije u SAD-u: Oglasio se Donald Trump nakon Bidenovog povlačenja

Plave pčele nisu nimalo agresivne, ali mogu blago ubosti ako ih zgrabite ili nagazite. Odrasle plave pčele obično lete samo u toplim mjesecima u godini i sve odrasle jedinke umiru kada počne hladno vrijeme. Tokom zimskih mjeseci u gnijezdu spavaju mlade plave pčele, koje će tamo ostati do proljeća.

Smatralo se da te pčele posjećuju samo plave i ljubičaste cvjetove. To nije tačno, ali čini se da vole lavandu i privlače ih plavi predmeti, uključujući odjeću. Žive uglavnom u Australiji i osim za lavandu, odlični su oprašivači za rajčice, patlidžan i kivi.

Jedini nedostatak im je to da ne proizvode dovoljnu količinu meda za prikupljanje i konzumaciju, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak