Jeste li ikad vidjeli kako se pravi votka?

2
Radiosarajevo.ba
Jeste li ikad vidjeli kako se pravi votka?

Vodka ili votka je žestoko alkoholno piće, najčešće bezbojno, nastalo destilacijom žitarica ili krompira.

Naziv potiče od slavenske riječi "voda", kao deminutiv u ruskom jeziku. Pored zanemarljive količine aditiva ukusa, votka se uglavnom sastoji samo od alkohola (etanola) i vode. Količina alkohola se kreće u opsegu od 35 do 70 posto, a klasična ruska vodka ima 40 posto alkohola.

Navodno, kada je postotak alkohola manji od navedenog, ukus vodke može biti "vodenast", a veći postoci daju "žešću" vodku. Iako se vodka uglavnom pije čista, bez dodatnih sastojaka i pića, u istočnoj Evropi i skandinavskim zemljama posebno svoju popularnost duguje rastućoj upotrebi u raznim koktelima. A, na internetu su desetine miliona ljudi pregledale video koji prikazuje cijeli proces pripreme vodke od krompira - na starinski način. Naime, krompir se oguli i isjecka na krupnije komade, pa stavi u posudu s poklopcem, koja se ubaci u drugu posudu punu vode, pa se krompir kuha i zagrijava na pari.

Danas i oblačno i 25 stepeni: Objavljena prognoza do utorka - evo kad stižu pljuskovi i grmljavina

Kad krompir smekša, gnječi se kašikom do pirea, a zatim se u njega dodaje saharifikacioni enzim odnosno pretvoreni skrob u šećer i sve se dobro sjedini. Nalije se voda u posudu, a zatim se posuda prebacuje u bure na dalji proces. Ostavlja se da se odradi proces fermentacije na konstantnoj temperaturi 20 dana, a zatim se sklanja. Smjesa se potom promiješa i stavlja se na cijeđenje u bure. Dolijeva se malo vode i malo leda s vrha, a onda nastupa proces destilacije kap po kap. I tako još jednom dok koncentracija alkohola ne dostigne 70 posto.

"Želite reći: pire od krompira je votka?", kaže jedan od šokiran komentara, dok drugi šaljivo dodaje: "Znači tehnički...ako pojedem 20 krompira..."

Pogledajte snimak:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak