I đevrek posvađao Grke i Turke
Istorijski rivali - Turska i Grčka - koji se spore oko mnogih političkih pitanja, sada su otvorili još jedan front neslaganja: đevrek, pecivo koje se vijekovima priprema i u jednoj i u drugoj zemlji.
Istanbulska komora prodavača đevreka (simita) traži da se taj proizvod zaštiti kao turski, pošto Grci tvrde da je to pecivo njihovo, poznato pod nazivom kouluri.
Povod za najnoviji spor otvorio je atinski list Elefteros tipos, objavila je Fena, koji je pokušao da dokaže da je đevrek još od prije Hrista bio popularan i u Solunu i u Istanbulu. Prema tome, to je vizantijski proizvod, ali ni u kom slučaju nije turski.
U Istanbulu su, naravno, grčke tvrdnje dočekali na nož.
Grčki kouluri
"Đevrek (simit) je simbol Istanbula. To je dio turske kulture i za bogate i za siromašne. Postoji velika razlika između turskog i grčkog đevreka u načinu kuhanja i stavljanju susama", kažu u Komori proizvođača đevreka, a i Turski institut za patente je najavio da je spreman da se uključi u akciju.
A i Grčka, gdje se đevrek naziva solunski kouluri, imaju svoje argumente.
"Svako može da tvrdi da je đevrek njegov, ali istorijski je potvrđeno da datira iz doba Vizantije i da se tada zvao kolikou", objašnjavaju u Udruženju pekara u Solunu.
Atina i Ankara ne mogu da nađu zajednički jezik ni oko mnogih političkih pitanja: rješenja kiparskog problema, kao i pomorskog i vazdušnog razgraničenja na prostorima Egejskog mora.
U posljednje vrijeme, i pored poboljšanja odnosa, nesporazumi se javljaju i oko druga sitnih pitanja. U Istanbulu su prije nekoliko godina oštro reagovali i kada je na jednoj priredbi u Evropskoj uniji baklava predstavljena kao tipičan dezert kiparskih Grka.
Slično se desilo i oko lokuma.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.