Gosti iz Hrvatske ništa ne troše, termosice donose
Svako ljeto obilježe, između ostalog, i rasprave o tome kako i šta Bosanci
rade na hrvatskom moru: šta jedu, šta donose, koliko (ne) troše... pri čemu sve
počesto iz trgovačkih kalkulacija preraste u tipični šovinizam.
Esmir Salihović: Dijana, mogu li do Jadrana?
No, zimi Hrvati, mahom Dalmatinci, dolaze u Bosnu i Hercegovinu, na Kupres, Vlašić, Bjelašnicu i Jahorinu.
Većina njih dolazi u aranžmanima putničkih agencija, ali je i nemali broj onih što dolaze u privatnom aranžmanu. Na ovdašnjim su cestama najbrojniji automobili ST, MA i DU registracija, na gornjem prtljažniku skije, a u donjem pancerice, demižoni vina, komadi pancete, sarma u loncu, vrući čaj u termosici, plinski rešo s bocom, piše Slobodna Dalmacija.
Opremljeni ljudi poput planinara. Iz Dalmacije dolaze i privatni učitelji
skijanja. Od Splita ili Makarske do Kupresa tek 150 km, pa se jutrom dođe,
danju skija, navečer vraća doma; baš kao što ljeti čine gosti Jadrana iz Bosne
i Hercegovine.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.