Finska brzi internet proglasila ustavnim pravom

Radiosarajevo.ba
Finska brzi internet proglasila ustavnim pravom

Finska je postala prva zemlja na svijetu koja je pristup širokopojasnom internetu proglasila ustavnim pravom. Tim potezom ponajprije želi povećati dostupnost brzog interneta u ruralnim područjima zbog čega će od 1. jula 2010. telekomunikacijski operateri morati osigurati pristup internetu brzine od najmanje jednog megabita u sekundi za svih pet miliona Finaca. Do 2015. u planu je povećanje brzine na 100 megabita.

"Mislimo da se danas ne može živjeti bez brzog interneta jednako kao što ne možete živjeti bez bankovnih usluga, struje i vode. Danas vam jednostavno treba internet", rekla je Laura Vilkkonen iz ministarstva saobraćaja i komunikacija.

Pokriveno 95 posto populacije

Finska je zemlja s gotovo najrazvijenijom internetskom infrastrukturom na svijetu. Čak 95 posto populacije u svom domu ima mogućnost priključka na "mrežu". Finska vlada sada želi potpunu pokrivenost internetom i u područjima gdje su razne prirodne prepreke ograničavale razvoj mreže.

Finsku u naporima za osiguravanje pristupa internetu podržavaju Ujedinjeni narodi koji se sve više zalažu da se internet uvrsti u osnovna ljudska prava.

Iako je Francuska još u junu pristup internetu proglasila ljudskim pravom, Finska je otišla korak dalje definirajući najmanju dopuštenu brzinu. S druge strane, SAD je jedina razvijena zemlja na svijetu koja još nije donijela nacionalnu strategiju za promidžbu brzog pristupa internetu.

Čak 46 posto ruralnih domaćinstava u SAD-u nema pristup brzom internetu, a korištenje interneta u toj zemlji često ovisi o primanjima u kućanstvu.

vecernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak