Fascinantno: Pogledajte ples polarne svjetlosti iznad gradova u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Fascinantno: Pogledajte ples polarne svjetlosti iznad gradova u BiH

Sinoć su na nebu diljem regije zabilježeni prizori koji se, zaista, rijetko viđaju. Naime, i mi smo imali priliku svjedočiti prirodnom fenomenu koji se zove aurora borealis ili polarna svjetlost.

Polarna svjetlost je svjetlosna pojava u visokim slojevima Zemljine atmosfere u obliku lukova, korona, pruga, zavjesa i raspršenih (difuznih) svijetlih ploha. Najčešće je vidljiva u polarnim krajevima, a što je udaljenost od magnetskih polova veća, to se pojavljuje rjeđe. Osim na Zemlji, opažena je i na Jupiteru i Saturnu.

Polarna svjetlost u Zemljinoj atmosferi nastaje kada brze električki nabijene čestice (na primjer ioni, elektroni) Sunčeva vjetra uđu u Zemljino magnetsko polje pa se ubrzavajući se prema Zemljinim magnetskim polovima sudaraju s česticama zraka i pobuđuju ih na emisiju svjetlosti. Posebno je sjajna u doba velike Sunčeve aktivnosti (pojava mnogih Sunčevih pjega i baklji), što se upravo dogodilo i sinoć, 10. maja.

Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"

Kako smo objavili jučer u toku dana, američka NOAA je čak izdala upozorenje jer su se spojile dvije ogromne sunčeve pjegice i izbacile višestruke solarne erupcije, od kojih su dvije kategorizirane kao X-klase što znači da su u najvećoj kategoriji. NOAA je primijetila da je ovako ozbiljna razina vrlo rijetka, poručivši: "Ovo je neobičan događaj."

Inače, posljednji put kad smo imali ovo upozorenje bila je to 2005. godina. 

Nevjerovatni prizori: Rijedak fenomen zabilježen na nebu iznad bh. gradova

A, mi vam donosimo neke od najfascinantnijih prizora koji su zabilježeni sinoć na nebu iznad bh. gradova:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak