Elon Musk ponovo najbogatiji na svijetu: Evo koga je prestigao za pet milijardi dolara

0
AA
Elon Musk ponovo najbogatiji na svijetu: Evo koga je prestigao za pet milijardi dolara

Elon Musk, izvršni direktor Tesla, SpaceX-a i Twittera, vratio je titulu najbogatije osobe na svijetu, nadmašivši izvršnog direktora francuske luksuzne modne kuće LVMH Bernarda Arnaulta, prema podacima Bloomberg Billionaires Indexa objavljenim u četvrtak 1. juna.

Muskovo bogatstvo povećano je za 40,3 posto ove godine na 192 milijarde dolara (350,52 milijarde KM), zahvaljujući povećanju vrijednosti akcija Tesle, proizvođača električnih automobila od 24 posto u maju.

U decembru 2022. godine, 51-godišnji Musk izgubio je titulu najbogatije osobe na svijetu od Arnaulta (74), koji je sada na drugom mjestu sa neto bogatstvom od 187 milijardi dolara (341,39 milijardi KM).

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Musk posjeduje oko 14 posto dionica Tesle i preko 40 posto SpaceX-a, dok Arnault posjeduje oko 60 posto "LVMH Moet Hennessy Louis Vuittona".

Treći na listi je osnivač Amazona Jeff Bezos (59) s bogatstvom od 144 milijarde dolara (262,89 milijardi KM).

Povećanje Muskovog bogatstva uslijedilo je nakon njegove ključne posjete Kini koja je završena u četvrtak.

Elon Musk u Pekingu: "Interesi SAD i Kine isprepleteni su poput sijamskih blizanaca"

Tokom dvodnevne posjete američki milijarder se sastao s kineskim ministrima vanjskih poslova, trgovine i industrije kako bi razgovarali o Teslinom razvoju.

Tokom prve posjete od 2020. godine sastao se i sa ključnim dobavljačem baterija, Contemporary Amperex Technology, i posjetio fabriku automobila u Šangaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak