Dva prsta na ruci djeteta otkrivaju hoće li im bolje ići matematika ili jezik

Radiosarajevo.ba
Dva prsta na ruci djeteta otkrivaju hoće li im bolje ići matematika ili jezik

Koji će predmeti ići od ruke vašem djetetu u školi možete procijeniti i prema veličini prstiju.

Britanska studija pokazala je da su djeca, kojoj je prstenjak veći od kažiprsta, sklonija matematici i predmetima poput informatike, fizike, pa i hemije. Kada je kažiprst veći od prstenjaka dijete je sklonije učenju jezika i književnosti.

Naučnici vjeruju da se otkriće može objasniti razinom testosterona i estrogena kojoj su djeca izložena dok su još u maternici. Smatraju i da spolni hormoni utječu na razvoj mozga kao i na dužinu prstiju.

"Za testosteron se vjeruje da razvija one dijelove u mozgu koji su zaduženi za orijentaciju i matematičke vještine, a za estrogen da utječe na razvoj dijelova mozga zaduženih za verbalne sposobnosti", kaže Mark Brosnan, voditelj studije. Brosnan dodaje da ti isti hormoni utječu i na dužinu dlana i prstiju.

Tim naučnika je do ovog otkrića došao mjereći dlanove desne ruke 75 sedmogodišnjaka. Podijelili su dužinu kažiprsta s dužinom prstenjaka kako bi dobili tzv. digitalni ratio.

Dobijene rezultate usporedili su s postignućima testiranih učenika u školi. Pokazalo se da su oni s manjim ratiom, tj. s dužim prstenjakom bolji u matematici, a oni s većim ratiom, odnosno s manjim prstenjakom, imaju bolje ocjene iz jezika. U odrasloj dobi kod žena se prsti u većini slučajeva izjednačuju, dok je kod muškaraca prstenjak nešto veći od kažiprsta, pišu 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak