Da niko gladan ne ostane – Deset kila hljeba u 'metru i po'

Radiosarajevo.ba
Da niko gladan ne ostane – Deset kila hljeba u 'metru i po'

Hljeb dug jedan i po metar i težak deset kilograma na policama u pekari u gradu Fatsu na sjeveru Turske plijeni pažnju kupaca, a košta 20 turskih lira ili 6,8 eura.

Vlasnik pekare Yavuz Kutlu tvrdi da je hljeb organski i da u njemu nema nikakvih dodataka, te dodaje da je pravljen s kvascem tako da ostaje svjež i do deset dana.

Ovakvu vrstu hljebova radimo i po narudžbama mušterija, a moguće je naručiti i vrstu i oblik hljeba. Veliki hljeb se peče i do tri sata. Najviše takvih hljebova prodamo za vrijeme praznika“, kazao je pekar Kutlu.


Ističući da su pekari u tom kraju Turske veoma domišljati i da vole natjecanje, Kutlu je kazao da je ovaj hljeb nastao tako što je jedan kuhar napravio pet metara dugo jelo od tijesta, a onda je drugi bio ljubomoran i napravio ovaj ogromni hljeb i genijalno osmislio način da ga i ispeče, a da mu kora ne izgori, piše Anadolu Agency.

Brojne mušterije radoznalo se raspituju za hljeb „gromadu“ i nerijetko se slikaju pored njega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak