Čestice iz zagađenog zraka prvi put povezane sa rakom mozga

Radiosarajevo.ba
Čestice iz zagađenog zraka prvi put povezane sa rakom mozga

Novo istraživanje prvi put je povezalo nanočestice iz zagađenog zraka sa karcinomom mozga, piše britanski The Guardian.

Ultra sitne čestice (UFP) koje nastaju sagorijevanjem goriva, posebno u dizel vozilima, i veća izloženost zagađenju, značajno povećavaju šanse ljudi da obole od smrtonosnog raka.

Prethodna istraživanja su pokazala da nanočestice mogu ući u mozak i da mogu nositi kancerogene hemikalije.

Naučnici potvrdili: Udisanje zagađenog zraka uzrokuje moždani i srčani udar

Šef Nacionalne zdravstvene službe u Engleskoj (HNS) upozorio je na "zdravstvenu opasnost" zagađenoga zraka jer su nove brojke otkrile da stotine djece i odraslih pate od srčanoga i moždanoga udara ili teških napada astme zbog navedena zagađenja. Istraživači, koji su obišli devet gradova u Engleskoj, potvrdili su i povezanost zagađenja zraka i raka pluća, prenosi BBC.

Rak mozga je rijedak, a naučnici su izračunali da je porast izloženosti zagađenju otprilike ekvivalentan prelasku iz mirne gradske ulice u prometnu dovodi do još jednog slučaja raka mozga na svakih 100.000 izloženih ljudi.

"Ekološki rizici poput zagađenja vazduha nisu veliki po obimu - njihov značaj dolazi zbog toga što su svi u populaciji izloženi", rekao je Scott Weichenthal, sa Univerziteta McGill u Kanadi, koji je vodio studiju.

„Dakle, kada množite te male rizike sa puno ljudi, odjednom može biti puno slučajeva. U velikom gradu to bi mogao biti značajan broj, posebno s obzirom na činjenicu da su ti tumori često smrtonosni. "

Istraživanje je analiziralo medicinsku dokumentaciju i izloženost zagađenju 1,9 miliona odraslih Kanađana od 1991. do 2016. Takve velike studije pružaju snažne dokaze, iako ne uzročno-posljedično. Weichenthal je rekao da je veza između raka mozga i nanočestica "iznenađujuće dosljedna", ali kako je ovo prvo istraživanje, važno je da ga drugi istraživači repliciraju.

Otkrivanje obilnih toksičnih nanočestica od zagađenja zraka u ljudskim mozgovima izvedeno je 2016. Sveobuhvatnim globalnim pregledom 2019. godine zaključeno je da zagađenje zraka može štetiti svakom organu i gotovo svakoj stanici u ljudskom tijelu.

Ostatak teksta možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak