Budite oprezni kada koristite Booking: Sve češće se dešavaju ove prevare

0
Radiosarajevo.ba
Budite oprezni kada koristite Booking: Sve češće se dešavaju ove prevare

Prevaranti sve više koriste kompromitovane naloge hotela i platformi za smještaj kako bi kreirali veoma uvjerljive phishing stranice. Ove stranice su osmišljene da ukradu lične i finansijske informacije putnika.

U ovom procesu, koriste sofisticirani alat poznat kao Telekopye, koji im omogućava da sprovode masovne prevare. Organizovane grupe, često sa hiljadama članova, oslanjaju se na Telekopye za pristup alatima i infrastrukturnim rješenjima potrebnim za realizaciju svojih prevarantskih shema.

Prevaranti poznati kao Neandertalci fokusiraju se na platforme za rezervaciju smještaja koristeći različite taktike. Njihove metode uključuju kompromitirane naloge, ciljane mailove, personalizirane phishing stranice i ukradene informacije o plaćanju.

BH Meteo objavio vremensku prognozu koja će obradovati mnoge: Evo kakav će nam biti kraj oktobra

Neandertalci hakiraju naloge smještaja, vjerojatno koristeći ukradene lozinke kupljene na hakerskim forumima. Sa ovim nalozima šalju e-mailove korisnicima, nazvanim „Mamuti“, tvrdeći da imaju problem s plaćanjem nedavnih rezervacija.

Ovi mailovi sadrže link do naizgled legitimne web stranice koja imitira platformu za rezervaciju smještaja. Stranica je unaprijed popunjena informacijama o rezervaciji korisnika, što je čini vrlo uvjerljivom. Kada žrtve kliknu na link, preusmjeravaju se na stranicu dizajniranu da ukrade njihove lične i financijske podatke, uključujući informacije o kreditnim karticama.

"Tokom našeg praćenja Telekopye-a, primijetili smo da različite Telegram grupe implementiraju sopstvene napredne funkcije u setu alata, koje imaju za cilj da ubrzaju proces prevare, poboljšaju komunikaciju sa ciljevima, zaštite web sajtove za phishing od ometanja konkurenata i druge ciljeve."

Telekopye prevare su zabilježile značajan porast, posebno kada je riječ o korisnicima Booking.com i Airbnb tokom ljetnje sezone.

Krajem 2023. češka i ukrajinska policija su tokom dvije zajedničke operacije uhapsile desetine cyber kriminalaca koji su koristili Telekopye. Operacije su bile usmjerene protiv neodređenog broja Telekopye grupa, koje su od 2021. godine ukrale najmanje 5 miliona eura.

Hapšenja su pomogla da se razotkiju njihove prakse regrutovanja i zapošljavanja, i da su ovim šemama prvenstveno rukovodili muškarci srednjih godina iz istočne Evrope i zapadne i centralne Azije.

Da biste se zaštitili od Telekopye prevara, budite oprezni sa neobičnim zahtjevima za plaćanje ili dodatnim informacijama. Ne otvarajte sumnjive linkove u mailovima, koristite jake lozinke i dvofaktorsku autentifikaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak