Bivša seksualna radnica postala počasna dama novozelandskog Ordena časti

Radiosarajevo.ba
Bivša seksualna radnica postala počasna dama novozelandskog Ordena časti

Catherine Healy, bivša seksualna radnica, postala je počasna dama novozelandskog Ordena časti. Kada je policija Novog Zelanda uhapsila Catherine Healy dok je vodila bordel u Wellingtonu tokom 80-ih godina, bilo je naprosto nemoguće zamisliti da će njeno zalaganje jednog dana prepoznati kraljica.

"Nismo ni pomišljali na to“, rekla je Healy za Guardian. Healy i njene kolege seksualni radnici se već godinama bore protiv stigme koju njihovo zanimanje nosi, pritom se bore i za veća prava i priznanja.

U ponedjeljak je Healy postala počasna dama novozelandskog Ordena časti zbog svojih zasluga za prava seksualnih radnika. Njeno ime je na listi onih koji su počašćeni zbog svojih zasluga, a sve to u čast rođendana britanske kraljice Elizabete II. 

Napominje da se sjeća da su oni davno čitali vijesti o njima, ali da novinari nikada nisu pričali s njima te da je to bilo ponižavajuće. Sada se to sve promijenilo, rekla je Healy.

Pomogla je, u saradnji s političarima, da se formira Nacrt zakona da se dekriminalizira njihov posao i da se zaštite prava seksualnih radnika.

„Sada se drugačije razmišlja jer sjedimo sa policijom za stolom i zajedno planiramo kako zaštititi seksualne radnike i kako omogućiti da radnici prijave seksualno nasilje“, rekla je Healy.
Inicijalno motivacijski razlog napretka na ovom polju je bila HIV prevencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak