Upoznajte Fifi, životinju čija antitijela mogu biti ključ u borbi protiv COVID-a

1
Radiosarajevo.ba
Upoznajte Fifi, životinju čija antitijela mogu biti ključ u borbi protiv COVID-a

Lijek protiv COVID-a koji se bazira na antitijelima životinje ljame proglašen je za jedan od najučinkovitijih koji su dosad testirani, piše britanski Telegraph.

Naime, istraživači s Instituta Rosalind Franklin Oxfordshire, analizirali su upotrebu ovih antitijela još otkad se koronavirus prvi put pojavio u Velikoj Britaniji 2020. godine.

A, teorija se vrti oko čudnovate karakteristike imunološkog sistema ovih životinja iz porodice Camelidae, koja uključuje deve i ljame, a koji proizvodi sitna antitijela - nanotijela. Oni djeluju jednako kao i ljudska antitijela i okružuju invazivni patogen, ali su znatno manja pa mogu bolje neutralisati prijetnju.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Kako bi proizveli nanotijela specifična za COVID, istraživači su u ljamu imena Fifi ubrizgali protein šiljka koronavirusa, što je dio virusa pomoću kojeg se on veže i ulazi ljudske stanice. Fifi nije dobila COVID, ali je njen imunološki sistem počeo proizvoditi nanotijela protiv proteina šiljka.

Naučnici su ih izvukli iz uzoraka krvi i spojili u tri lanca kako bi povećali njihovu sposobnost vezanja za viruse, a zatim su ih masovno proizveli u laboratoriju.

Laboratorijski testovi javnog zdravstva Engleske, Univerziteta u Oxfordu i Instituta Rosalind Franklin otkrili su da je liječenje ovim nanotijelima značajno smanjilo težinu bolesti - doduše, kod životinja.

Upotreba ovih nanotijela pokazala se učinkovitom protiv izvorne i alfa varijante koronavirusa. Dodavanje četvrtog omogućilo je da tretman uspješno djeluje i protiv beta varijante, za koju su se naučnici bojali da bi mogla izbjeći antitijela nastala vakcinisanjem.

Profesor Miles Carroll, zamjenik čelnika Nacionalne službe za infektivno javno zdravstvo Engleske, rekao je: "Iako je ovo istraživanje još u ranoj fazi, ono otvara važne mogućnosti za korištenje učinkovitih tretmana nanotijelima za COVID-19. Ovo su među najučinkovitijim sredstvima za neutraliziranje Sars-CoV-2 koje smo ikada testirali na PHE-u."

Profesor Ray Owens, voditelj proizvodnje proteina na Institutu Rosalind Franklin i vodeći autor istraživanja, poručio je: "Nanotijela imaju niz prednosti u odnosu na ljudska antitijela. Jeftiniji su za proizvodnju i mogu se isporučiti izravno u dišne puteve putem nebulizatora ili spreja za nos, pa se mogu sami primijeniti kod kuće."

Profesor James Naismith, direktor Instituta Rosalind Franklin, koji je pomogao u vođenju istraživanja, zaključio je: "Imati lijekove za virus uvijek će biti vrlo važno, pogotovo jer nisu svi vakcinisani. A, tu je i rizik od pojave novih varijanti koje su sposobne zaobići imunitet of cjepiva."

Rezultati su objavljeni u časopisu Nature Communications.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak