U predivnoj šumi u Kini otkriven ponor sa drevnim drvećem: "Ovo su odlične vijesti"

0
Radiosarajevo.ba

Ponor dubok 192 metra, otkrio je tim speleologa i spelukera koji ga je posjetio u šumi blizu Hubeia, u Kini, otkrivši da postoje tri ulaza u pećinu u ponoru, kao i drevno drveće visoko 40 m, koje pruža svoje grane prema sunčevoj svjetlosti koja se probija kroz ulaz u vrtaču.

"Ovo su odlične vijesti", rekao je George Veni, izvršni direktor Nacionalnog instituta za istraživanje pećina i krša (NCKRI) u SAD-u i međunarodni stručnjak za pećine. 

Otkriće nije iznenađenje, rekao je Veni za Live Science, jer je južna Kina dom kraške topografije, krajolika sklona dramatičnim vrtačama i onostranim pećinama. Kraški pejzaži nastaju prvenstveno otapanjem temeljnih stijena, rekao je Veni. Kišnica, koja je blago kisela, skuplja ugljični dioksid dok prolazi kroz tlo, postajući kiselija. Zatim curi, juri i teče kroz pukotine u stijeni, polako ih proširujući u tunele i praznine. Vremenom, ako pećinska komora postane dovoljno velika, tavanica se može postepeno urušiti, otvarajući ogromne ponore.

Kemo bi danas slavio 76. rođendan: Njegove pjesme bile su ogledalo života, ljubavi i emocija

Divovski ponor koja se na kineskom naziva i tiankeng, ili "nebeska jama" nalazi se u južnoj kineskoj autonomnoj regiji Guangxi Zhuang u okrugu Leye, što povećava broj divovskih ponora u okrugu na 30.

Istraživački tim se spustio više od 320 stopa i pješačio nekoliko sati kako bi stigao do dna. Susreli su se sa šikarom visokim do njihovih ramena i drvećem visokim preko 100 stopa, prema Chen Lixinu, vođi tima.

Jeste li čuli za misterioznu 'Iskrivljenu šumu'? Fenomen koji zbunjuje naučnike

Kraška područja su idealna za skladištenje podzemnih voda jer voda brzo teče kroz porozne stijene. Međutim, oni su vrlo osjetljivi na kontaminaciju . Oko 700 miliona ljudi širom svijeta oslanja se na kraške vodonosnike kao svoj primarni izvor vode, piše Marianne Mizera iz Accuweathera .

"Zbog lokalnih razlika u geologiji, klimi i drugim faktorima, način na koji se krš pojavljuje na površini može biti dramatično drugačiji", rekao je Veni za Live Science . "Dakle, u Kini imate ovaj nevjerovatno vizualno spektakularan krš sa ogromnim vrtačama i džinovskim ulazima u pećine i tako dalje. U drugim dijelovima svijeta izađeš na krš i stvarno ništa ne primjećuješ. Vrtače bi mogle biti prilično prigušene, samo metar ili dva u prečniku."

Zbog svojih jedinstvenih kraških karakteristika i krajolika, krš Južne Kine nalazi se na Unescovoj listi svjetske baštine . 

"Ovi predjeli sadrže najspektakularniji, naučno najznačajniji i najreprezentativniji niz kraških reljefa i krajolika Južne Kine od unutrašnje visoke visoravni do nizijskih ravnica i predstavlja najbolji primjer vlažnog tropskog do suptropskog krša na svijetu: jedan od najvećih pejzaža naše planete," Unesco. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak