Twitter dobio ultimatum: Imate 28 dana da pokažete ozbiljnost

0
Radiosarajevo.ba
Twitter dobio ultimatum: Imate 28 dana da pokažete ozbiljnost

Australska nadzornica internetske sigurnosti zaprijetila je novčanom kaznom Twitteru jer se nije uhvatio u koštac sa zlostavljanjem online i navela je da je porast "toksičnosti i mržnje" zabilježen nakon što je Elon Musk kupio Twitter.

Povjerenica za e-sigurnost Julie Inman Grant, bivša zaposlenica Twittera, rekla je da je platforma sada odgovorna za svaku treću pritužbu na internetski govor mržnje prijavljen u Australiji.

Inman Grant rekla je da Twitter ima 28 dana da pokaže ozbiljnost u pogledu rješavanja problema ili će se suočiti s kaznom od 700.000 australskih dolara (840.000 KM) za svaki dan prekoračenja danog roka.

Nastupi umjetnika iz cijele Evrope obilježili proslavu Dana Evrope u Bosni i Hercegovini

Rekla je da Twitter mora provesti niz konkretnih koraka koji pokazuju "što čini kako bi spriječio online mržnju na svojoj platformi i nametnuo vlastita pravila".

"Potrebna nam je odgovornost tih platformi i djelovanje da zaštitimo njihove korisnike", rekla je i dodala da "ne možete imati odgovornost bez transparentnosti, a to je ono što se želi postići pravnim obavijestima poput ove."

Od kupnje platforme u oktobru 2022., Musk je otpustio više od 80 posto globalne radne snage pa i mnoge moderatore sadržaja odgovorne za suzbijanje zlostavljanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak