Toyotin LandCruiser među najboljim terencima na tržištu (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Toyotin LandCruiser među najboljim terencima na tržištu (VIDEO)

Foto: Toyota LandCruiser

Među nekolicinom ikona u domeni terenskih vozila, Toyotin LandCruiser zauzima posebno mjesto. Prvobitno stvoren za vojnu upotrebu, ovaj legendarni japanski terenac postoji gotovo 60 godina.

Novi LandCruiser zamišljen je da još bolje od prethodnika utjelovljuje udobnost i luksuz modernog SUV-a i off-road sposobnosti pravog terenskog vozila. Taj kompromis svrstava ga među rijetka današnja vozila koja su jednako uvjerljiva na cesti i terenu.

Dizajn nije značajno mijenjan, već je samo evolulirao čime je zadržana prepoznatljivost velike Toyote. Interijer je znatnije mijenjan, no, poput vanjštine, zadržava robusnost i funkcionalnost koja je poželjna kod terenaca.

Dvije karoserijske verzije

Poput prethodnika, novi model dostupan je u kraćoj izvedbi (4,3 m) sa troje vrata i pet sjedišta te dužoj (4,8 m) sa pet vrata i sedam sjedišta.

LandCruiser se nudi sa dva poznata motora. Benzinski je 4-litreni V6 s 282 KS i 387 Nm te dolazi samo sa automatskim, a dizelaš, kojeg će odabrati velika većina kupaca, 3-litreni je common-rail četverocilindraš koji razvija 173 KS i 410 Nm te se može dobiti sa ručnim ili automatskim mjenjačem.

Raspon cijena


Cijene LandCruisera sa tri vrata, koji je dostupan sa tri paketa opreme i samo s dizelskim motorom, kreću se od 42 800 do 52 300 eura.

Model sa pet vrata ima četiri paketa opreme, cijene za dizelske izvedbe kreću se od 45 900 do 70 900 eura, a jedina dostupna benzinska verzija košta 79 900 eura.

Moderan pogon za izuzetne off-road osobine

Stalan pogon na svim točkovima unaprijeđen je središnjim Torsenovim diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem, a nov je i zadnji diferencijal. Kod zahtjevnije vožnje pomažu i reduktor te blokada središnjeg diferencijala. Novost je i MTS sust- av koji omogućuje biranje četiri različita podešenja za off-road vožnju. Poboljšan je i ovjes koji može imati napredne sustave poput KDSS-a i AVS-a. KDSS omogućuje hidraulično podešavanje stabilizacijskih poluga što znatno pridonosi terenskim osobinama. AVS nudi tri podešenja tvrdoće amortizera.

http://www.youtube.com/watch?v=lssvUZdfmdQ

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak